IzdvajamoKonkursi

BH GREEN AWARDS 2023 – predložite svoje šampione

Centar za razvoj i podršku iz Tuzle (CRP) i ove godine organizuje kampanju za izbor i dodjelu nagrade “ŠAMPIONI ZAŠTITE PRIRODE, BIH GREEN AWARDS“. Ovom kampanjom promovišemo korisne, inovativne i kreativne pristupe očuvanju prirode i životne sredine u našoj zemlji. Želimo pronaći preduzeća, gradove/općine/opštine, NVO-e, fondacije, fakultete, škole, obdaništa, pojedince, grupe građana i neformalne građanske inicijative, koji uspješno promovišu prave vrijednosti u oblasti zaštite prirode i životne sredine i koji kao takvi motivišu i druge.

Pozivamo vas da popunite Prijavni obrazac i nominujete svoje kandidate (prijedloge) za sljedeće kategorije:

  • GRAD/OPĆINA/OPŠTINA
  • ORGANIZACIJE/NVO/FONDACIJE
  • NEFORMALNE GRUPE GRAĐANA (GRAĐANSKE INICIJATIVE)
  • POSLOVNI SUBJEKTI – PREDUZEĆA
  • OBRAZOVNE USTANOVE (FAKULTETI/ ŠKOLE/ OBDANIŠTA)
  • GRAĐANKA I GRAĐANIN – POJEDINCI

NOMINACIJE

Prijedloge mogu slati svi! Ovom prilikom vas pozivamo da i vi nominujete i date svoje prijedloge za “ŠAMPIONI ZAŠTITE PRIRODE, BIH GREEN AWARDS“ 2023., u svim kategorijama ili samo u nekim, a nominovati možete jednog ili više kandidata za svaku od kategorija. Da biste dostavili svoj prijedlog, potrebno je da popunite Prijavni obrazac (Google forms) koji se nalazi ispod teksta. Pristikom na dugme Pismo poziva možete saznati više o kategorijama za koje imate mogućnost da nominujete kandidate.

PRIJAVNI OBRAZAC

PISMO POZIVA

O PROJEKTU GREENWORKS

Kampanja BH Green Awards 2023 realizirat će se u okviru projekta GreenWorks – Uticaj civilnog društva na smanjenje zagađenja zraka i zemljišta. Projekat, čija je vrijednost oko 500.000 eura, finansiran je od strane Europske unije. Projekat realiziraju Centar za razvoj i podršku sa partnerima: Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD) iz Laktaša i Mreža za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini (MRRBiH) iz Istočnog Sarajeva. Realizacijom projekta nastojimo, pojačati uticaj civilnog društva u području zaštite okoliša i klimatskih promjena, izgradnjom kapaciteta OCD u ovim oblastima, njihovim umrežavanjem i javnom kampanjom. Stoga ćemo sa partnerskim organizacijama raditi na uspostavi mreže OCD-a „GreenWorks“ i sticanju znanja i vještina OCD-a u mrežavanju, zagovaranju, sudjelovanju u donošenju odluka, praćenju javnih politika, zastupanju prava i interesa građana u zaštiti okoliša te zagovaranju i promicanju važnosti zaštite zraka i tla. Važan segment projekta jeste i promocija važnosti zaštite zraka i tla i koncepata rješenja za smanjenje zagađenja te njihovog značaja za održivi razvoj.

Planirana dostignuća:

  • Uspostavljena funkcionalna koalicija mreža „GreenWorks“ koju čine lokalne OCD i postojeće BiH mreže, koja će raditi na promociji rješenja za zaštitu zraka i tla;
  • Poboljšani kapaciteti najmanje 45 organizacija civilnog društva u oblastima: zelena rješenja u zaštiti tla i zraka, sudjelovanje u donošenju odluka, zagovaranje i lobiranje i praćenje javnih politika, OCD upoznate sa dobrom EU praksom i dostupnim mehanizmima i akcijama civilnog sektora u ovom području, uključujući dodjelu grantova za implementaciju 12 projekata od strane OCD-a.
  • Unaprijeđeni dijalog i saradnja između OCD-a i vlasti, kroz zajedničke aktivnosti – Studija o uticaju individualnih ložišta na zagađenje zraka na području Tuzlanskog kantona i negativni utjecaj poljoprivredne proizvodnje na zagađenje tla u širem regionu Banja Luke, Lijevče polje.
  • „GreenWorks“ mreža promovisana i povećana svijest javnosti o negativnom uticaju fosilnih goriva i poljoprivredne proizvodnje na okoliš – zagađenjem zraka i tla, o važnosti provedbe ekoloških reformi, postupnim smanjenjem korištenja uglja za grijanje, u cilju manjeg zagađenja zraka u Tuzlanskom kantonu i smanjenjem zagađenja tla poljoprivrednom proizvodnjom, u Republici Srpskoj;

Preuzeto sa: crp.org.ba