Ostalo

Treći YourJob Boot Camp trening za mlade s poslovnim idejama

Caritas BiH u saradnji s Caritasom biskupije Banja Luka, u okviru YourJob programa, organizovali treći boot-camp trening!

U Banja Luci, od 20. do 22. maja 2021. god., organizovan je Boot-camp trening za dvadesetak mladih osoba sa šireg područja Banja Luke s ciljem osnaživanja mladih koji imaju ideju za pokretanje preduzeća, a u saradnji s Yunus Balkan organizacijom iz Albanije, kao jednom od partnerskih organizacija u realizaciji programa YourJob. Ovo je treći u nizu boot-camp trening za mlade iz BiH koji su organizovali Caritas Bosne i Hercegovine i Caritas biskupije Banja Luka u okviru projekta YourJob, a koji je predvodio gosp. Vladimir Marić, predavač iz s dugogodišnjim iskustvom u razvoju poslovnih ideja mladih.

Učesnici boot-campa prethodno su se odazvali na javni poziv za učešće na „Konkurs za finansiranje pokretanja privatnog biznisa ili socijalnog preduzeća“ objavljenog u novembru 2020. god. Tokom prijave na konkurs, prezentovali su svoju poslovnu ideju, a mladi koji su imali najbolje ideje odabrani su za učešće na trećem boot-camp treningu. Tokom intenzivnog trodnevnog treninga mladi su bili u mogućnosti steći dodatna poslovna znanja i vještine, te unaprijediti svoje poslovne (biznis) planove. Mladi su dobili mogućnost u narednom periodu dodatno unaprijediti svoje poslovne ideje te aplicirati svoje poslovne (biznis) planove za finansijsku podršku u okviru projekta YourJob do 20. juna 2021. god.

Tokom treninga mladi su saznali što je preduzetništvo i društveno preduzetništvo, koje su vještine i sposobnosti preduzetnika, kako pokrenuti start-up preduzeće, greške koje ne treba napraviti tokom planiranja i realizacije biznisa, kako napraviti analizu tržišta i konkurencije, kako definisati ključne aktere i resurse i napraviti plan aktivnosti. Koji su kanali prodaje, kako pripremiti plan prodaje i marketinga, koji su pravni aspekti registracije i pokretanja biznisa, gdje pronaći podršku za svoju ideju. Putem video linka bili su u mogućnosti razgovarati s mladim preduzetnicima koji su takođe osnovali svoja preduzeća, te saznati koje prepreke ih očekuju u daljnjem razvoju i realizaciji poslovnih planova. Praktičan rad bio je temeljen na ličnim biznis idejama, naime mladi su pripremili kratke prezentacije svojih poslovnih ideja za potencijalne investitore.

Predavač gosp. Vladimir Marić, je iskazao zadovoljstvo s mladima koji su bili posebno motivisani i aktivni tokom treninga. „Na treningu je učestvovalo dvadeset mladih osoba s velikim entuzijazmom i posvećenošću svojim biznis idejama. Ponašanje mladih je bilo izvanredno: uvijek su dolazili na vrijeme, bili pažljivi na predavanju, postavljali na stotine pitanja i aktivno učestovali u diskusiji. Njihove završne prezentacije su bile izvrsnog kvaliteta! Bilo je izuzetno zadovoljstvo raditi s njima.“ – istaknuo je Vladimir.

Mladi učesnici boot-campa iskazali su zadovoljstvo svojim učešćem na ovom treningu, organizacijom, stečenim znanjem kao i prilikom za upoznavanjem i sticanjem novih poznanika, prijatelja i budućih partnera. Predstavljene su vrlo raznolike i kvalitetne poslovne ideje: organska proizvodnja hrane, proizvodnja bijelog luka, proizvodnja lješnjaka, sadnja lavande, farma krava, dizajn i šivanje odjeće, izrada unikatnih torbi od kože, atelje za unikatnu odjeću od prirodnih materijala, izrada grnčarije i unikatnog nakita, organizovanje aktivnog odmora, on line shop auto-dijelova, on line prodaja automobila, izrada softvera za gaming, internet reklame, organizovanje aktivnog odmora u kampu, pakiranje poslovnih darova, proizvodnja zdravih poslastica. Neki od sudionika su već u probnoj fazi proizveli i prodali prve proizvode ili usluge koje žele unaprijediti ili proširiti. Grupa potpore napravljena je za dijeljenje informacija o aplikaciji, ali i konzultacijama sa predavačem koji će u okviru projekta biti na raspolaganju mladima za stručnu potporu u pripremi aplikacije biznis ideje na natječaj za financiranje.

Nezavisno povjerenstvo Caritasa će u septembru odabrati najbolja biznis rješenja, te ih preporučiti za (su)finansiranje u okviru projekta YourJob u Bosni i Hercegovini. Ovakav ciklus odabira poslovnih ideja za mlade koji prođu proces pripreme u boot-campu namijenjen je za one koji žele pokrenuti biznis, te je za ovu projektnu aktivnost predviđen fond od oko 200.000,00 KM za oko 25 poslovnih ideja. Do sada su iz ovog fonda finansirane 4 ideje koje su u realizaciji.

Dvadesetak mladih iz regije Banja Luka učestvujući na trećem boot-camp treningu u okviru projekta YourJob investirali su svoje vrijeme u napredovanje i stekli su spremnost su za kreiranje biznis plana. Oni će sa svojim idejama aplicirati za financijska potporu u okviru programa YourJob već u lipnju 2021. godine.

Regionalni trogodišnji projekt YourJob ima za cilj osnaživanje mladih, pružanjem prilika za povećanje njihove konkurentnosti na tržištu rada. Provodi ga mreža Caritasa u 14 gradova/ općina u Bosni i Hercegovini, Albaniji, Kosovu, Srbiji uz financijsku pomoć Austrijske Razvojne agencije, Renovabisa, Fondacije Medicor i Caritasa Austrije. U Bosni i Hercegovini projekt provodi Caritas Bosne i Hercegovine u suradnji s Caritasom biskupije Banja Luka i Caritasom biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan. Više o programu na www.caritas.ba, Facebook i Instagram profilu YourJobBiH, te na e-mail yourjob.bih@caritas.ba (caritas.ba)

Preuzeto sa: caritas.ba