Stipendije

Raspisani konkursi za dodjelu stipendija za usavršavanje u SAD

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država obavijestila je Ministarstvo civilnih poslova BiH da je raspisan poziv za dodjelu stipendija iz programa Hubert H. Humphrey za akademsku 2022/23. godinu. Program je dio Fulbright programa namijenjenog profesionalcima i pruža mogućnost stručnog usavršavanja u SAD u trajanju od devet mjeseci. Međusobna razmjena znanja od zajedničkog interesa za SAD i druge zemlje svijeta, mogućnost obrazovanja, razvoj liderstva i komunikacija sa američkim i međunarodnim partnerima neke su od prednosti Hubert H. Humphrey programa.

Kandidati koji žele da se prijave na konkurs treba da imaju iskustva u javnoj službi, potencijal za profesionalno usavršavanje i interesovanje za oblast ljudski i institucionalni razvoj, prava i slobode, održiva zemljišta i napredne zajednice.

Rok za podnošenje prijava je 1. avgust 2021. godine.

Više informacija na https://www.humphreyfellowship.org

Kandidati mogu da preuzmu aplikacijske obrasce na adresi:

https://apply.iie.org/apply/?sr=d7a40e24-fbb4-45dd-8371-0070621cdc63

Osim ovog, raspisan je i konkurs za dodjelu Fulbright stipendija za strane studente – gostujući student istraživač, za akademsku 2022/2023. godinu. Program omogućava diplomiranim studentima i mladim istraživačima da svoja istraživanja realizuju u SAD, u trajanju od četiri do maksimalno devet mjeseci. Istovremeno, studentima se pruža prilika da unaprijede svoj naučni rad, uspostave profesionalne kontakte i steknu međunarodno iskustvo te pomognu u promociji bilateralnih odnosa.

Rok za prijave je 1. avgust 2021. godine, a više informacija je dostupno na adresi https://foreign.fulbrightonline.org

Kandidati mogu da se prijave putem aplikacije:
https://ba.usembassy.gov/education-culture/educational-exchanges/graduate-exchanges-programs/fulbright-foreign-student-program

Preuzeto sa: Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo