Stipendije

Objavljena konačna rang-lista stipendista prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Republici Srpskoj

​Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske je objavilo u petak 05.03.2021. godine konačne liste stipendista prema kojima je dodijeljeno 1000 stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Republici Srpskoj, za šta je budžetom planirano 2.000.000 maraka. Stipendija iznosi 2000 maraka po studentu i isplaćuje se u 10 mjesečnih rata.

U kategoriji uspješnih studenata prvog, drugog i trećeg ciklusa studija dodijeljeno je 647 stipendija i to:

  • studentima prvog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama koje se finansiraju iz budžeta 517 stipendija,
  • studentima drugog ciklusa studija 75 stipendija i
  • studentima trećeg ciklusa studija 18 stipendija.

Studentima prvog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama, koje se ne finansiraju iz budžeta, dodijeljeno je 37 stipendija.

U kategoriji ostalih studenata prvog ciklusa studija dodijeljeno je 316 stipendija.

Studentima sa prebivalištem u izrazito nerazvijenim opštinama Republike Srpske prvog ciklusa studija dodijeljeno je 27 stipendija.

Studentima sa invaliditetom, koji ostvaruju pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica prvog, drugog i trećeg ciklusa studija dodijeljeno je 10 stipendija.

Na javni konkurs za dodjelu stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Republici Srpskoj za 2021. godinu prijavio se 1.631 student. Uslove konkursa nije ispunilo 307 studenta, dok je njih 324 ispunilo uslove konkursa, ali su prilikom rangiranja ostali ispod crte.

Studenti koji su konkurisali za stipendiju Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i ispunjavaju uslove konkursa, a dodijeljena im je stipendija od drugog javnog izvora stipendiranja, imali su mogućnost da se opredijele za jednu stipendiju i to u roku od osam dana od dana objavljivanja preliminarne rang-liste. Ukoliko Ministarstvo naknadno ustanovi da se student nije odrekao stipendije iz drugog javnog izvora stipendiranja, stipendija će mu biti obustavljena.

Potpisivanje ugovora sa studentima kojima je dodijeljena stipendija u kategoriji studenata sa prebivalištem u izrazito nerazvijenim opštinama Republike Srpske obaviće se u petak, 12 marta i ponedjeljak 15. marta 2021. godine, od 9,00 do 16,00 časova u odjeljenju za studentski standard, Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, dok će ostali dobiti rješenja o dodjeli stipendije na adresu koju su dostavili.

Preuzeto sa: Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo