EdukacijaIzdvajamo

Prijavite se na GIRLS ADVANCE LAB 2023: Rodno zasnovano nasilje i kontra-narativi u BiH

🔬GIRLS ADVANCE LAB 2023: Pozivamo mlade novinarke i kreatorke sadržaja (18-30 godina) u BiH da interaktivnim sadržajem podignu svijest o online nasilju i ulozi medija uz mentorsku podršku u razvoju ideja.

🟣 Nasilje nad ženama i djevojčicama/djevojkama svoje korijene ima u rodnoj neravnopravnosti, a potaknuto tehnologijom rodno zasnovano nasilje (RZN) odavno je izašlo iz okvira fizičkog prostora i sve više se događa i na internetu također. Žene i djevojčice/djevojke, manjine i marginalizirane populacije izloženi su visokom riziku da će vrlo vjerovatno iskusiti digitalno nasilje sa velikim, ozbiljnim posljedicama.

🟣 Međutim, ovaj trend može biti usporen, pa čak i potpuno zaustavljen, a svako ima svoju ulogu u tome – od međunarodnih do lokalnih organizacija, organizacija civilnog društva (OCD), tehnoloških kompanija i pojedinaca, uključujući mlade. Zajedno moramo osigurati da sve žene i djevojčice/djevojke žive u svijetu bez straha od nasilja, kako u stvarnom životu, tako i u virtualnom prostoru. UNFPA je posvećen okončanju svih oblika nasilja nad ženama, djevojčicama/djevojkama i mladima, bilo gdje, što je sastavni dio njegove osnovne misije. 

🟣 Zbog toga u okviru GIRLS ADVANCE LAB 2023 pozivamo mlade novinarke i kreatorke sadržaja (18-30 godina) u BiH da interaktivnim sadržajem podignu svijest o online nasilju i ulozi medija uz mentorsku podršku u razvoju ideja.

🟣 U ovoj Laboratoriji mlade osobe iz Bosne i Hercegovine mogu zajedno osmišljavati ideje kako bi djevojčicama i djevojkama pružili podršku, prilike i resurse za osnaživanje, a time i doprinijeli ravnopravnosti u društvu. GIRLS ADVANCE LAB strukturiran je kao mentorski sistem razvijanja inovativnih ideja koje se fokusiraju na konkretne probleme, i nude nesvakidašnja rješenja.

A sada, požuri na priliku GIRLS ADVANCE LAB: 2023 za inovativne ideje mladih iz BiH i prijavi se do 18. novembra 2023. Sretno! 🍀

Preuzeto sa: lonac.pro