EdukacijaIzdvajamo

Otvoren poziv za prijave na program PRESSSTART

Transparency International u Bosni i Hercegovini organizuje PressStart, program edukacije i osnaživanja mladih ljudi, studenata žurnalistike i aktivista civilnog društva koji žele istraživati korupciju i zloupotrebu javnih resursa.

Program je posebno osmišljen kako bi svima koji imaju ambiciju da se posvete istraživačkom novinarstvu omogućio usvajanje praktičnih znanja i vještina, ponudio podršku i pružio neophodne resurse za pokretanje sopstvenog medija ili kanala na društvenim mrežama.

Zašto se prijaviti na PressStart?

  • Ako se želite baviti istraživačkim novinarstvom a ne znate odakle da počnete.
  • Ako smatrate da imate dobru priču koja bi trebalo da bude ispričana, ali ne znate kako.
  • Ako imate znanje za bavljenje novinarstvom, ali vam nedostaje praksa i iskustvo za pokretanje sopstvenog medija.
  • Ako vas zanima istraživanje korupcije i zloupotrebe javnih resursa ali vam treba podrška.

Šta nudi PressStart

PressStart pruža edukativne programe i radionice koje će voditi stručnjaci sa višegodišnjim iskustvom u oblasti istraživačkog novinarstva i medijskog predstavljanja, koji će polaznike uputiti u sve detalje i pojedinosti novinarske profesije te podijeliti sa njima tajne i savjete o tome kako istražiti problem, ispričati priču i doprijeti do publike za koju ta priča ima značaj.

Program polaznicima nudi sve neophodne alate i znanja za pristup podacima od javnog značaja pomoću kojih je moguće istražiti korupciju i trošenje javnih resursa, a polaznici će takođe dobiti resurse i podršku za osnivanje sopstvenog web portala ili kanala na društvenim mrežama i praktične savjete za njihovo vođenje i rast.

Program takođe predviđa dugoročnu podršku u kreiranju i plasiranju atraktivnog i prilagodljivog medijskog sadržaja.

Naš cilj je da kreiramo sredinu oslobođenu političkih pritisaka, gdje mladi novinari mogu slobodno istraživati i iznositi istinu bez straha od cenzure, komercijalnog gubitka ili drugih ograničenja.

Kako se prijaviti na PressStart

Prijave slati na e-mal info@ti-bih.org sa naznakom PRIJAVA NA PROGRAM PRESSSTART, a u okviru prijave neophodno je priložiti CV i motivaciono pismo u kom bi trebalo navesti zašto ste zainteresovani za ovaj program.

Krajnji rok za prijave je 10.11.2023. godine.

Za sva pitanja u vezi sa prijavom i detaljima programa kontaktirajte nas na 051/224-520

Preuzeto sa: Transparency International