Edukacija

Trening za novinare/ke i istraživače/ice: NR Kina u BiH – Gdje je prisutna i kako izvještavati o tome?

Mediacentar Sarajevo poziva novinare/ke i istraživače/ice da se prijave za učešće na trening na temu vanjskog uticaja u BiH, sa fokusom na Narodnu Republiku Kinu.

Različiti interesi i vanjski uticaji prisutni su na području Zapadnog Balkana i konkretno u Bosni i Hercegovini. Dok civilno društvo, akademska zajednica i mediji posvećuju najviše pažnje uticaju zapadnih država, Rusije i Turske, iz fokusa izlazi država koja je sve prisutnija u BiH – Narodna Republika Kina.

Trening će biti održan u Hotelu Pino Nature na Trebeviću kod Sarajeva, od 14. do 17.11.2023. 

Učesnici i učesnice treninga imat će priliku naučiti više o vanjskoj politici uopšte, međunarodnim odnosima i diplomatiji, alatima međusobnih uticaja i saradnje među državama, a poseban fokus bit će stavljae na NR Kinu i njeno prisustvo na Zapadnom Balkanu i u BiH. Osim toga, učesnici i učesnice će imati priliku naučiti više o konkretnim praksama i metodama istraživačkog novinarstva. 

Trening je kreiran prvenstveno za novinare/ke, ali su dobrodošli i drugi istraživači/ice iz civilnog i akademskog sektora zainteresovani za ovu temu.

Prijave za učešće u treningu otvorene su ovdje.

Nacrt programa možete pronaći ovdje

U kasnijoj fazi projekta, novinari će imati priliku aplicirati za grant za nepovratna sredstva za priču na ovu temu. 

Troškove smještaja (za sve učesnike) i prevoza (za učesnike koji nisu iz Sarajeva) snosit će organizator.

Rok za prijavu: 10.11.2023.

Broj prijava je ograničen.

Preuzeto sa: media.ba