Vijesti

Banja Luka obilježava godišnjicu zemljotresa: Izložba pod nazivom „Zemljotres u Banjaluci 1969: solidarnost, obnova i izgradnja.“

U četvrtak, 26. oktobra, sa početkom u 19.45 časova, biće otvorena izložba posvećena godišnjici zemljotresa pod nazivom „Zemljotres u Banjaluci 1969: solidarnost, obnova i izgradnja.“

Izložba, koju potpisuje autorski tim Arhiva Republike Srpske, Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i Udruženja arhivskih radnika, biće organizovana u okviru Programa obilježavanja i sjećanja na zemljotres iz 1969. godine.

-Sama izložba prikazuje istrojiski aspekt urbanističkog, komunalnog i arhitektonskog razvoja grada kroz drugu polovinu 20. vijeka, kao i presudne događaje iz oktobra 1969. godine, odnosno procese obnove i izgradnje nakon njih – navode iz Odsjeka za poslove civilne zaštite i Profesionalne teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice.

Izložba će biti otvorena za sve građane u narednih sedam dana, u Muzičkom paviljonu Parka „Petar Kočić“.

Podsjećamo,  okviru ovogodišnjeg Programa obilježavanja i sjećanja na zemljotres iz 1969. godine, u četvrtak 26. oktobra u Hotelu Jelena, biće organizovana stručna konferencija pod nazivom „Jačanje otpornosti zajednice na zemljotrese“. 

Za petak, 27. oktobar planirana je pokazna vježba sa scenariom razornog zemljotresa u Banjoj Luci  sa većim brojem povrijeđenih i ozbiljnim oštećenjima u gradu, a u ovoj simulaciji učestvovaće i učenici banjalučke Gimnazije, ali i pripadnici MUP-a Republike Srpske, Helikopterskog servisa Republike Srpske, JZU Dom zdravlja Banja Luka, Gradske organizacije Crvenog krsta, Gorska služba spasavanja Banja Luka.

Sve aktivnosti povodom obilježavanja godišnjice organizuje Grad Banja Luka i Odsjek za poslove civilne zaštite i Profesionalne teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka