Edukacija

Online radionica iz fotonovinarstva

Petnaesto izdanje Foundry radionice iz fotonovinarstva biće održano online i otvoreno je za učesnike i učesnice iz cijelog svijeta.

Foto: Shamal Kotayi/Foundry Photojournalism Workshop

Foundry radionice iz fotonovinarstva održavaju se već više od decenije širom svijeta (2013. godine radionica je održana u Sarajevu). Cilj Foundry radionice fotonovinarstva jeste pružiti mladim ljudima priliku da uz mogućnost stipendije ili uz smanjene troškove participacije usavršavaju svoje vještine i razvijaju nove kontakte i ideje kao i  da uče i rade na novim projektima od vrhunskih fotografa današnjice. 

Kako bi bio otvoren za učesnike i učesnice iz cijelog svijeta, Foundry radionoca će ove godine ponovo biti virtuelna. Nastava će se izvoditi na deset jezika, uključujući bosanski/hrvatski/srpski/crnogorski. Instruktori će održati seriju od četiri časa (tri grupna časa i jednu sesiju jedan na jedan) u nedeljama koje prethode radionici, koja će se održati online od 8. do 10.12.2023. Tokom same radionice, učesnici i učesnice će imati pristup prezentacijama, stručnim predavanjima i pregledima portfolija sa urednicima iz domaćih i međunarodnih publikacija.

Instruktori programa su neki od najutjecajnijih i najiskusnijih svjetskih fotografa/kinja i vizuelnih novinara i novinarki: Ali Arkady, Michael Robinson Chavez, Manoocher Deghati, Marko Drobnjaković, Stefano De Luigi, Rena Effendi, Kirsten Luce, Smita Sharma, Maggie Steber i Adriana Zehbrauskas.

Za kandidate i kandidatkinje koji/e prođu selekciju, učešće u programu je besplatno.

Rok za prijavu: 23.10.2023.

Za više informacija o programu i prijavi, posjetite službene stranice organizatora.

Preuzeto sa: media.ba