Edukacija

Online kurs o etičnom izvještavanju o različitostima

Online kurs je pokrenula Mreža za izvještavanje o različitostima. 

foto: Screenshot/MDI

Mreža za izvještavanje o različitosti 2.0. (Media Diversity Reporting Network) pokrenula je besplatni online kurs “Reporting Diversity” kako bi podijelila informacije, primjere i savjete za izvještavanje o različitostima i marginaliziranim grupama.

Kurs je namijenjen novinarima, medijskim profesionalcima, studentima novinarstva, blogerima, aktivistima za ljudska prava i onima koji su zainteresovani za izvještavanje o marginaliziranim grupama. Sastoji se od multimedijskih sadržaja i praktičnih primjera, kao i kviza provjere znanja.

Cilj kursa jeste poboljšati vidljivost priča o različitostima i manjinskim grupama u medijima, javnu raspravu o izazovima s kojim se susreću manjinske grupe, te dati upute kako takav sadržaj kreirati kvalitetno i u skladu sa etikom.

Kurs ubuhvata i teme koje se bave etičkim izvještavanjem o rodu i rodno zasnovanom nasilju, odnosno o tome kako su rodni identiti predstavljeni u medijima, kako i na koji način izbjeći stereotipe i osigurati nepristrasno izvještavanje, sa posebnim naglaskom na rodno zasnovano nasilje.

Osim toga, učesnicima kursa je omogućeno učenje o etičnom izvještavanju o etničkoj pripadnosti i religiji, o religiji i nacionalnosti u multietničkim i multireligijskim društvima.

Kurs obuhvata i temu etičkog izvještavanja o osobama sa invaliditetom: kako izvještavati o mentalnom zdravlju i invaliditetu. Kroz kurs je dodatno moguće učiti i o štetnom sadržaju i govoru mržnju sa posebnim osvrtom na sprečavanje govora mržnje u medijima, naročito u online prostoru.

Za završetak kursa potrebno je otprilike manje od dva radna dana, a kursu je moguće pristupiti sa bilo kojeg mjesta, online. Kurs je dostupan na engleskom jeziku. 

Nakon uspješno završenog kursa, učesnici dobijaju elektronski certifikat koji izdaje Institut za medije i različitosti (Media Diversity Institute).

Ovaj online kurs su kreirali profesorica Lejla Turčilo sa Univerziteta u Sarajevu i profesor Vuk Vučetić sa Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Prijaviti se možete putem ovog linka.

Izvor: Reporting Diversity Network

Preuzeto sa: media.ba