Korisno

5 stvari koje vam mogu pomoći da upravljate anksioznošću

Kako da smanjite zabrinutost i opsesivne misli

5 jednostavnih alata koji vam mogu pomoći da smanjite anksioznost – navike koje pomažu da imate osećaj da su stvari pod kontrolom.

Osobama koje se suočavaju sa anksioznosti, upravljanje zabrinutim stanjem može da izgleda kao nemoguća misija. Ukoliko imate simptome anksioznosti koji utiču na kvalitete vašeg života, važno je da se konsultujete sa stručnjakom.

Pored saveta dobijenih od stručnog lica, možete da koristite i određene alate koji mogu pomoći da se umirite i učinite da stvari budu pod kontrolom:

1. Organizacija biblioteke

Ima nešto “magično” u tom trenutku kada počnete da organizujete neki kutak u svom domu. Jednostavno, toliko ste uhvaćeni u tom trenutku da potpuno zaboravite na sve što se dešava oko vas. Jedna od lepših i zanimljivijih stvari jeste organizacija biblioteku: po vrstama knjiga, po bojama ili jednostavno po estetskim aspektima. Ali ovo funkcioniše sa bilo kojim delom kuće: možete rasporediti svoju garderobu, organizovati svoju ostavu ili kuhinjski pribor. Samo se pobrinite da se osećate dovoljno zaokupljenim tom aktivnošću. Na kraju, vaš dom će biti organizovaniji i vaše misli će biti mirnije.

2. Terapija zvukom

Zvukovi mogu imati dubok uticaj na mentalno zdravlje. Terapija zvukom uključuje slušanje određenih zvukova, kao što su zvuci prirode, umirujuća muzika ili ASMR zvuci. Ovi zvuci mogu pomoći u upravljanju anksioznošću i mogu da stvore mirnu atmosferu oko sebe.

3. Pisanje

Pisanje zaista ima terapeutske efekte. Možda izgleda komplikovano i skloni ste da bežite od toga, ali sve zavisi od toga šta želite. Ne morate da delite svoja osećanja ako se ne osećate spremnim za to. Ne morate čak ni pisati kratke priče ili pravi psihološki roman. Pišite o tome šta volite i šta vas opušta, bilo da je u pitanju vaš ljubimac, omiljena serija ili haljine. Sve što treba da uradite je da dozvolite sebi da se isključite i date sebi nekoliko trenutaka posvećenih samo vama.

4. Vežbe senzorne deprivacije

Ove vežbe podrazumevaju ograničavanje čulnih stimulusa iz okoline. Možete pokušati da sedite u tihoj, mračnoj prostoriji neko vreme ili možete da koristite masku za oči i slušalice da biste smanjili senzorni unos. Ovo može pomoći da se smanji nivo stimulacije i izazove opuštanje. Takođe, možete da uživate u toploj kupki i pilingu, to će takođe pomoći da se opustite.

5. Četkanje kućnog ljubimca

Provođenje vremena sa ljubimcem može učiniti čuda u upravljanju anksioznošću. Osetite kako brinete o svom ljubimcu kada mu češljate krzno, ali i kako mu posvećujete punu pažnju. I koliko god težak dan u vašem životu bio, sve je bolje kada je vaš krzneni prijatelj pored vas.

(Sensa)

Preuzeto sa: sensa.mondo.rs