Korisno

7 načina da povećate svoju emocionalnu inteligenciju

Korejski koncept nudi tehniku koja će vas izdvojiti među ljudima

Veoma poštovan koncept u Koreji – nunči – omogućiće vam da ulazite u smislene interakcije sa ljudima i proširite svoj uticaj i ugled.

Da li ste se ikada osećali kao da se spotičete kroz društvene situacije, niste sigurni kako da protumačite atmosferu ili da se povežete sa drugima?
U Koreji se praktikuje jedan koncept koji bi nam svima mogao biti od pomoći – nunči. Ovo je fascinantan spoj aktivnog slušanja i empatije, a u prevodu znači “sila oka/moć”.
Razumevanje ovog koncepta pomaže vam da se krećete u odnosima i bolje razumete ljude.

Dakle, ako želite da povećate svoju emocionalnu inteligenciju i da se osećate opuštenije u bilo kom okruženju, primenite ovih 7 saveta.

1. Aktivno slušanje

Zamislite da ste na večeri, okruženi brbljanjem i smehom. Ali umesto da se uključite u razgovor, vaš um juri sa onim što ćete sledeće reći. Zvuči poznato?
Aktivno slušanje je vaš prvi korak u vežbanju Nunčija i menja igru. Aktivno slušanje ne znači samo da čujete reči – radi se o stvarnom angažovanju sa osobom koja vam govori.
Probajte ovo na svom sledećem društvenom skupu: oduprite se želji da formulišete sledeću rečenicu i zaista se usredsredite na razgovor koji se odvija. Bićete zapanjeni razlikom koju to čini, ne samo u tome kako vas drugi doživljavaju, već i u tome kako se emocionalno povezujete sa njima.

2. Pazite na neverbalne znakove

Da li ste ikada ušli u sobu i samo “osetili” napetost koja visi u vazduhu? To je nunči koncept na delu. Obraćanje pažnje na neverbalne znakove je kao otključavanje tajnog jezika koji svi govore, ali malo ko zaista razume.
Jednom sam otišao na zimsku pijacu sa nekoliko prijatelja koje sam nedavno upoznao. Grupa je ćaskala i smejala se, ali se činilo da je jedan prijatelj utihnuo i mnogo se vrpoljio sa šoljom.
Reči su samo vrh ledenog brega — neverbalni znaci često otkrivaju najviše. Sledeći put kada budete u društvenom okruženju, odvojite trenutak da posmatrate govor tela, držanje, ton glasa, izraze lica i celokupnu atmosferu.

3. Uklopite se u raspoloženje

Možda ste već iskusili da uđete u sobu i odmah osetite da nešto nije u redu – kao da ste naleteli na scenu čiji deo nije trebalo da budete.
Ali savladavanje nunčija može vam pomoći da izbegnete ovo. Sve je u prilagođavanju emocionalnim tokovima okruženja u kome se nalazite i veštini prilagođavanja.
Prilagođavanje raspoloženju ne znači prigušivanje sopstvenih emocija ili ličnosti – već stvaranje značajnijih interakcija sa poštovanjem.

4. Ostanite skromni

Nunči pridaje veliku vrednost poniznosti, koja je više od vrline – to je supermoć emocionalne inteligencije. U društvu koje često nagrađuje najglasnije u prostoriji, nunči podstiče mudrost uzdržanosti i skromnosti.
Ovo ne znači potiskivanje svojih dostignuća ili talenata – već pre priznanje da ste deo šire slike, gde svaka osoba ima sopstvenu vrednost i veštine koje može da ponudi.
Skromnost prema nunči konceptu podrazumeva stvaranje prostora za druge da zablistaju, da se čuju različita gledišta i za bogatiji, inkluzivniji razgovor.

5. Razmotrite tajming

Tajming je sve, ili bar tako kaže izreka. A posebno u kontekstu nunčija, tajming vaših reči i postupaka može otkriti mnogo o vašoj emocionalnoj inteligenciji.
Prisetite se vremena kada je neko delio loše vesti usred proslave. Energija cele sobe se menja, zar ne? Ta osoba nije uzela u obzir tajming.
Umesto toga, zamislite da čekate miran trenutak da povučete nekoga u stranu i podelite vesti. Ovo poštuje slavljeničko raspoloženje, a istovremeno vodi računa o ozbiljnim stvarima.
Osetljivost za tajming nas uči da budemo svesni i svog okruženja i ljudi oko nas. Radi se o tome da osetite kada je soba spremna za šalu, kada prijatelju treba utešna reč ili kada je najbolje da jednostavno ćutite i slušate.

6. Izgradite samosvest

Sticanje majstorstva u nunčiju počinje razumevanjem sebe – svojih emocija, prednosti, slabosti i motivacije. Duboko poznavajući sebe, možete se efikasnije kretati svetom oko sebe.
Kada ste samosvesni, bolje ste opremljeni da angažujete nunči u svojim interakcijama. Prepoznaćete kada vam emocije zamagljuju rasuđivanje ili kada lične predrasude mogu uticati na to kako doživljavate druge.
I, samosvest vam omogućava da stalno usavršavate svoje veštine, prilagođavajući se doživotnom putu emocionalnog rasta i razumevanja.

7. Odgovorite umesto da reagujete

Jedan ključni aspekt emocionalne inteligencije i nunčija je sposobnost da se reaguje promišljeno, a ne impulsivno.
Kada reagujete, prepuštate svojim emocijama da preuzmu volan, što često dovodi do odluka za žaljenje ili nesporazuma. Međutim, odvojite trenutak da obradite, a zatim odgovorite – ovo vam daje nivo kontrole koji može da transformiše interakcije.

(Sensa)

Preuzeto sa: sensa.mondo.rs