Vijesti

Uspješno završen projekat “Volontiraj!”

Sa ponosom obavještavamo da je projekat “Volontiraj!” uspješno priveden kraju sredinom avgusta, nakon sedam mjeseci trajanja, uz podršku Instituta za razvoj mladih KULT. Naši zajednički napori bili su usmjereni ka povećanju broja mladih volontera u lokalnom volonterskom servisu Grada Banjaluka, kao i ka podsticanju većeg interesa mladih za uključivanje u volonterske aktivnosti.

Cilj ovog projekta bio je da unaprijedimo svijest mladih sa područja Banjaluke, posebno učenika završnih razreda srednjih škola, o važnosti i koristima volontiranja u zajednici. Takođe, nastojali smo povećati njihovu motivaciju za volontiranje i broj mladih koji bi se registrovali kod lokalnog volonterskog servisa Banja Luka.

Naša ciljna grupa bili su učenici i učenice završnih razreda četiri srednje škole – Elektrotehničke, Građevinske, Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke i Srednjoškolskog centra “Gemit Apeiron”. Kroz projekat smo uspješno angažovali čak 94 mlade osobe, što predstavlja izvanredan uspjeh.

Tokom trajanja projekta održali smo niz radionica u Domu omladine Banja Luka. Takođe, formirali smo Viber grupu i Facebook grupu pod nazivom “Volontirajmo” kako bismo stvorili online zajednicu za dijeljenje iskustava i motivaciju za volontiranje. Takođe smo aktivno koristili društvene mreže za promociju naših aktivnosti.

Analizirali smo prednosti koje volontiranje donosi volonterima te se suočili sa izazovima s kojima se suočavaju volonteri širom regiona. Naš trud je bio fokusiran na iskorištavanje pozitivne energije, ali smo istovremeno identifikovali prepreke, istakla je Milica Kudra, koordinator volontera.

Duboko se zahvaljujemo svim volonterima, partnerima i podržavaocima koji su zajedno sa nama radili na ostvarivanju ovih ciljeva. Ovaj projekat nije samo ojačao lokalnu volontersku scenu, već je i pružio platformu za dublje razumijevanje važnosti volonterizma na širem nivou.

Nevena Stojaković, predsjednica AK “Alfa” Banja Luka i menadžerka projekta, ističe koliko smo zajedno uspjeli da iskoristimo pozitivnu energiju i prevaziđemo prepreke. Ovo je samo početak našeg truda da ojačamo volontersku kulturu i doprinesemo pozitivnim promjenama u našoj zajednici.

Hvala svima koji su podržali projekat “Volontiraj!” i vjerujemo da će ova inicijativa ostaviti trajan uticaj na mlade generacije i podstaći ih da se aktivno angažuju u razvoju svoje zajednice.

Izvor: Saopštenje