Vijesti

Izložba u okviru „Kočićevog zbora“: „Kultura na frontu“ 25. avgusta u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske

U okviru „Kočićevog zbora“, 25. avgusta biće otvorena izložba „Kultura na frontu-kultura u periodu od 1992. do 1995. godine“ u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske. Izložba, autora Milijane Bojić i Suzane Pešević Stojanović, biće otvorena u 11.00 časova.

-Vrijeme posljednjeg rata, rata koji je obilježio kraj devedesetih godina dvadesetog vijeka (1992–1995), bilo je i vrijeme stvaranja Republike Srpske. Tim povodom priređuje se izložba „Kultura na frontu – Kultura u periodu od 1992. do 1995. godine“. Ova izložba pokazuje da „nema rata koji može zaustaviti ispoljavanje ljudske duhovnosti, iskonski ljudski smisao da stvara, da pronalazi nove sadržaje i oblike, da traga za smislom vječne ljepote i ljudske uspravljenosti“ („Srpska vojska“, 15. jul 1993. godine) – naveli su u saopštenju iz Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

Ističu da izložba predstavlja pregled kulturnih aktivnosti srpskog naroda u najtežim vremena i u ratom okupiranim mjestima.

-Narod u Republici Srpskoj pokazao je da se pitanje suvereniteta i državnosti jedne nacije i njene državne tvorevine nije svodilo samo na problem granica, teritorije, vojske, vlasti, nego da se jedan narod, njegov identitet i državotvornost zapravo pokazuju kroz jezik, tradiciju i kulturu, odnosno kroz sveobuhvatno duhovno stvaralaštvo. Cilj izložbe jeste da pokažemo koliko se narod u Republici Srpskoj trudio da, uprkos ratnim dejstvima, ne dozvoli da se kultura „ugasi“. Koliko je ulagano napora da se održavaju tradicionalne kulturne manifestacije (poput „Kočićevog zbora“, „Višegradske staze“, „Višnjićevih dana“, „Dučićevih večeri poezije“), kao i da kulturne institucije (biblioteke, muzeji, galerije, domovi kulture, arhivi, kulturno-umjetnička društva) ne prestanu sa radom. I na pitanje da li je kultura postojala u periodu 1992–1995. godine odgovor je DA – ne samo da je postojala nego je bila jedna velika svijetla tačka u tmurnim vremenima – navode iz ove ustanove kulture.

Za potrebe ove izložbe korištena je građa koja je izlazila na prostoru Republike Srpske, i to: štampa i časopisi.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka