EdukacijaIzdvajamo

Besplatna obuka za studente: Novinarstvo i vještačka inteligencija

Prvi banjalučki portal Banjaluka.com u saradnji sa Informatičkom akademijom InfoARS organizuje stručnu praksu za studente koji žele da se okušaju u novinarstvu i pisanju, kao i korištenju AI-vještačke inteligencije.

Početak obuke zakazan je za 28. avgust.

Fokus obuke je na kreiranju sadržaja, a AI je samo nadogradnja

Na obuci, fokus ćemo staviti na osposobljavanje mladih, koji imaju sklonost ka pisanju i smatraju da imaju dobar “njuh” za izbor teme. Takođe, fokus će biti i na realizaciji kreativnih novinarskih tema, kojih je danas manjak na medijskoj sceni, baš kao i dobrih novinara, uprkos dobrim primanjima. Tokom obuke polaznici će učiti i kako da prepoznaju prave sagovornike i interesantne teme.Playvolume

U skraćenom kursu, koji će se održavati tri puta sedmično u trajanju od četiri sedmice, AI će se koristiti kao pomoć novinarima da im se olakšaju manuelne radnje i da se ubrza efikasnost. AI takođe može biti od pomoći novinarima u brzoj i preciznoj analizi podataka, omogućujući im da generišu koristan i edukativan sadržaj. Osim toga, može pomoći i u teškom zadatku uočavanja plagijata i lažnih vijesti u trenutnoj digitalnoj eri.

Obuka će se održavati u prostorijama Informatičke akademije InfoARS u ulici Carice Milice 43, a postoji i mogućnost praćenja obuke online.

Cilj obuke je razvoj kreativnosti i afirmisanje talenata

Cilj ove obuke nije toliko na tehnikama rada, već je cilj da mladi do 30 godina prepoznaju i razviju svoj talenat i kreativnost. Tokom obuke najveći akcenat će biti na podsticanju i razvoju kreativnog razmišljanja u skladu sa vremenom u kojem živimo, a to je vrijeme primjene vještačke inteligencije.

Sam AI, bez čovjeka i njegovog kreativnog razmišljanja je samo alat koji ne može mnogo učiniti, pa tako polaznici ovog kursa moraju imati samo dobru volju i nije neophodno nikakvo drugo predznanje. Naravno, prednost je ako ste imali bilo kakvo iskustvo pisanja.

Takođe, cilj ovog ubrzanog kursa je da se uz starije kolege novinare, kod polaznika kursa otkriju talenti vezani za pisanje dobrih sadržaja, prije svega novinarskih.

Kome je namijenjena obuka?

Iako je tema novinarstvo i AI, ovoj besplatnoj obuci osim studenata novinarstva mogu se pridružiti i drugi studenti, prije svega jezičkog smjera i sve mlade osobe, koje smatraju da imaju osjećaj za prepoznavanje dobrih tema.

Plaćeni angažman za najtalentovanije AI novinare

Nakon obuke dva najuspješnija polaznika će dobiti plaćeni angažman na portalu Banjaluka.com i mogućnost daljeg razvoja u ovoj oblasti.

AI u medijima nije novost, jer novinske agencije kao što je Associated Press (AP) od 2014. godine koristi vještačku inteligenciju za izradu priča o zaradama preduzeća.

Prijave

Svi zainteresovani mogu da se prijave putem linka.

Podsjećamo, obuka počinje u ponedjeljak 28. avgusta.

Preuzeto sa: banjaluka.com