GrantoviIzdvajamo

Otvoren poziv za Starter grant Evropskog istraživačkog savjeta (ERC)

​Dana 11.07.2023. godine, otvoren je poziv za Starter grant Evropskog istraživačkog savjeta (ERC). Detalji poziva i poveznica za apliciranje dostupni su na:

https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/topic-details/erc-2024-stg

Riječ je o pozivu za doktore nauka zaposlene u akademskoj zajednici, istraživačkim institutima, industriji, nevladinom sektoru ili kompanijama, a u kome je najvažniji kriterijum za ocjenu projekata – izvrsnost same ideje.

Radi se o pojedinačnom i mobilnom grantu na koji konkurišu doktori nauka iz svih naučnih oblasti, a koji su doktorirali prije 2-7 godina. Ukoliko je period od doktoriranja neznatno duži od sedam godina, može biti priloženo pisano opravdanje koje dokazuje odsustvo sa posla zbog rođenja djeteta, ugroženosti zbog ratnih zbivanja, traženja azila i sl. Međutim, uopšteno, istraživači koji su doktorirali prije više od sedam godina konkurišu na Consolidator ili Advanced grant koji će biti objavljeni u narednom periodu.

Osim naučnika iz BiH, na ovaj grant mogu konkurisati naučnici iz drugih zemalja svijeta, a kojima bi domaćin u toku projekta bila neka od institucija u BiH Grant traje pet godina, kreće se u iznosima od preko milion evra i omogućava glavnom istraživaču da zaposli tim ljudi iz zemlje ili inostranstva u svrhu realizacije ideje u samoj zemlji domaćinu.

Za dodatne instrukcije o procesu apliciranja, preporuka je proučiti edukativni pisani i video materijal koji se nalazi na sljedećem linku:

https://erc.europa.eu/apply-grant/starting-grant

ili se obratiti nacionalnoj kontakt tački, prof. dr Suzani Gotovac Atlagić na: suzana.gotovac.atlagic@unibl.org

 Poziv će biti zatvoren 24.10.2023. u 17.00 časova po centralnoevropskoj vremenskoj zoni.

Preuzeto sa: Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo