Vijesti

Za ovogodišnji Kalendar kulturnih manifestacija izdvojeno 315.000 KM

Grad Banja Luka će tokom godine finansijski podržati 33 manifestacije uvrštene u Kalendar kulturnih manifestacija, u ukupnom iznosu od 315.000 KM.

Sve manifestacije odabrane su putem javnog poziva i uvrštene u Kalendar, koji je usvojen na posljednjoj sjednici Skupštine grada Banje Luke.

S ciljem veće podrške kulturi za ovogodišnji Kalendar izdvojeno je 75.000 KM više u odnosu na prošlogodišnji.

Tako će Grad i ove godine sufinansirati manifestacije tradicionalnog karaktera i neupitnog kvaliteta, a osim direktne novčane podrške, organizatori ovih događaja biće podržani i ustupanjem prostora, i dijelom kroz promociju.

Kako su pojasnili u Odjeljenju za društvene djelatnosti, da bi neka manifestacija mogla da bude dio Kalendara, potrebno je da na prvom mjestu ima kvalitet koji se, između ostalog, potvrđuje i trajanjem samog događaja.

– Tako su i ove godine svoje mjesto u Kalendaru našle brojne tradicionalne manifestacije, između ostalih, Kočićev zbor, Svetosavska akademija, Dani Vlade Miloševića, Đurđevdanski festival dječije pjesme, Teatar fest, Međunarodni festival pozorišta za djecu, Međunarodni sajam knjiga, „Mali kompozitor“, a istovremeno je prvi put uvršteno i nekoliko novih događaja koji su ispunili kriterijume – kazali su u Odjeljenju.

Grad će sa organizatorima manifestacija zaključiti ugovor, kojim se uređuju međusobna prava i obaveze u vezi sa realizacijom manifestacije.

Inače, izdvajanja za Kalendar kulturnih manifestacija samo su dio podrške za kulturu koja ove godine, u okviru resornog odjeljenja – iznosi 805.000 KM, što je povećano u odnosu na prošlogodišnja sredstva.

Kompletan Kalendar kulturnih manifestacija za 2023. godinu, koji je usvojen na sjednici Skupštine grada Banje Luke, pogledajte u nastavku.

KALENDAR KULTURNIH MANIFESTACIJA ZA 2023. GODINU

Preuzeto sa: Grad Banja Luka