Događaji

Svečana prezentacija 20 odabranih radova projekta „NFT for Women“ u MSURS

🟣Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske i kancelarija UN Women u BiH u srijedu, 29. marta u 19 časova u MSURS priređuju svečanu prezentaciju 20 odabranih umjetničkih radova umjetnica koje su izabrane na osnovu Javnog poziva u okviru projekta „NFT for Women“ i koji su postali dio prve NFT kolekcije u BiH.

🟪„NFT for Women“ je pilot projekat koji Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske razvija sa kancelarijom UN Women u BiH.

🚺Jedan od glavnih ciljeva projekta je osnaživanje žena u umjetnosti i digitalnim tehnologijama koje otvaraju vrata za ulazak umjetnica na novo tržište sa velikim ekonomskim potencijalom.

♀️Upravo iz tog razloga u periodu od 1. decembra 2022. do 30. januara 2023. godine bio je otvoren javni poziv za umjetnice svih starosnih dobi koje su željele da svoju umjetnost plasiraju u okviru NFT tržišta. Nakon zatvaranja javnog poziva, stručni žiri je izabrao dvadeset umjetnica sa po jednim umjetničkim radom koji će biti transformisani u NFT-eve. Izabrani originalni radovi će biti trajno pohranjeni u depou Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske. Transformacijom umjetničkog rada iz fizičkog u digitalni oblik prelazi se sa analogne na digitalnu formu čime se mijenja vrijednosna struktura u kojoj originalni rad više nema raniju tržišnu vrijednost.

🟣Na svečanoj prezentaciji publika će imati priliku da se upozna sa rezultatima projekta, pogleda digitalizovane radove finalistkinja i da se upozna sa njihovim dosadašnjim radom. Kao završni dio programa biće prezentovana online galerija odabranih djela sa aukcijom na kojoj će moći da učestvuju svi prisutni i time podrže osnaživanje žena u umjetnosti.

Preuzeto sa: Instagram @msurs