IzdvajamoOstalo

Prilika za bh. startupe: projekt Labena Ventures pruža pristup investicijama od preko 100 miliona eura

Prijave za timove iz srednje i istočne Evrope su otvorene od 14. marta, a izabrani timovi će dobiti svu podršku potrebnu za iskorak na regionalna i evropska tržišta

Bosanskohercegovački startupi u sferama biotehnologije, farmacije i zdravstva imaju priliku učestvovati u projektu Labena Ventures, prvom regionalnom startup akceleratoru u ovom segmentu, čiji je cilj jačanje inovacija i poduzetničkog ekosistema u zemljama srednje i istočne Evrope. Novi je to projekt kompanije Labena, regionalnog predvodnika u farmaceutskoj, medicinskoj i prehrambenoj industriji, a u sklopu ovog akceleratora startupi pojedinci dobivaju pristup kompanijama, investitorima i fondovima rizičnog kapitala koji u ovu svrhu ulažu više od 100 miliona eura.

Inovativni akcelerator, sa središtem u Sloveniji, djelovat će u istočnoj i srednjoj Evropi te će povezivati ​​kadrove, ključna znanja i vještine te kompanije i izvore finansiranja zainteresirane za podršku projektima. U sklopu ovog projekta, startupi, univerziteti, fakulteti, istraživačko-razvojne institucije, ali i pojedinci s idejama moći će riješiti izazove istraživanja, praktične implementacije i globalnog marketiranja novih metoda za razvoj sigurnih i održivih načina dijagnosticiranja bolesti i liječenja, unapređenja prehrane i slično.

„Brojne dobre ideje završe u ladici ili tek u formi naučne publikacije. Platformom Labena Ventures omogućit ćemo startupima i organizacijama da testiraju svoje ideje, implementiraju ih i kroz program pridobiju investitore“, izjavio je Boštjan Čeh, voditelj projekta i razvoja poslovanja u kompaniji Labena. „Fokus je na pronalaženju, odabiru i promociji startupa koji mogu ponuditi inovativna rješenja na međunarodnom nivou“.

Kako bi ostvarili mogućnost učešća u ovom programu, zainteresirani startupi, organizacije i pojedinci mogu se prijaviti od 14. marta na www.labenaventures.com. Od svih pristiglih ideja i projekata posebna komisija Labena Venturesa odabrat će do 40 projekata. Nakon toga je za predstavnike odabranih projekata organizirano intenzivno iskustvo izgradnje poslovnih i prezentacijskih vještina te vještina strateškog pozicioniranja ideje ili projekta na tržištu u okviru jednosedmičnog bootcampa, a zatim slijedi tromjesečna edukacija koja uključuje blisku interakciju s više od 80 certificiranih mentora iz cijelog svijeta u različitim područjima poslovanja, finansija, biotehnologije te partnera i investitora koji će im pomoći u razvoju poslovanja. U okviru Demo dana timovi će dobiti priliku predstaviti projekte investitorima, proširiti svoje poslovne mreže i dobiti pristup potrebnim tehničkim i finansijskim resursima, dok u okviru programa Alumni Growth timovi učestvuju u događajima umrežavanja te dobivaju pristup posebnim ponudama.

Labena Ventures je akcelerator koji pokriva više država, uključujući Poljsku, Slovačku, Češku, Latviju, Litvu, Estoniju, Mađarsku, Rumunjsku, Bugarsku, Albaniju, Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru i Kosovo čime se otvara prilika za čak 110 miliona stanovnika u 17 zemalja.

Inače, Labena je svoju priču započela distribucijom i servisom laboratorijske opreme, a danas djeluju u području laboratorijske i procesne analitike za podršku farmaceutskoj i prehrambenoj industriji te medicini. U ovaj je projekt uložila više od 100.000 eura.

„Želja nam je da inovativni projekti, ideje i inicijative ugledaju svjetlo dana te se realiziraju i koriste u praksi, jer mogu doprinijeti bržem razvoju u području biotehnologije, farmacije i zdravstva. Upravo smo s tim ciljem osnovali platformu Labena Ventures. Želimo našim znanjem, vezama, infrastrukturom i laboratorijima pomoći i osposobiti sve koji će prijaviti svoje ideje i projekte, htjeti ih testirati, razviti i komercijalizirati. Možemo im pomoći u povezivanju s fondovima u Evropi, SAD-u i drugdje u svijetu“, istaknuo je Borut Čeh, direktor kompanije Labena. „Želimo da na tržište dospiju najbolji projekti i ideje koje će na kraju njihovog puta zaživjeti i poboljšati kvalitet života i zdravlja ljudi širom svijeta.“

Labena Venturesje novi projekt kompanije Labena, d.o.o., koji osnažuje startup firme u srednjoj i istočnoj Evropi, kako bi lakše mogle nastupati na globalnom nivou. Projekt omogućuje startupima i idejama s visokim potencijalom da se povežu i stvore partnerstva s investitorima i kompanijama koje su zainteresirane podržati ih finansijski, poslovno ili na druge načine uz brze metode učenja, čime im pomaže u istraživanju prilika na tržištu i pristupu poslovnim idejama. Riječ je o programu usmjerenom na pronalaženje najperspektivnijih i najinovativnijih startup firmi i firmi u nastajanju s područja biotehnologije, farmaceutskih proizvoda, zdravstvene zaštite, prehrane i okoliša. Više informacija dostupno na: labenaventures.com

Labena d.o.o.ove godine obilježava 30 godina od osnivanja i tradicije pružanja proizvoda i usluga u području laboratorijske i procesne analitike u farmaceutskoj, medicinskoj i prehrambenoj industriji. Veliki naglasak stavljaju na područje razvoja i istraživanja u biofarmaceutici, biotehnologiji i dijagnostici, gdje sarađuju s partnerima iz cijeloga svijeta. Od svog osnivanja 1993. godine, kompanija je dva puta dobila nagradu GZS za uspješna privredna postignuća, prvi put 2004., a potom 2018. Godine 2019. bila je jedna od tri nominirana iz regije Srednje Slovenije za brzorastuću kompaniju Gazela.

Izvor: Saopštenje


Mikromenadžment je česta pojava u svijetu biznisa. Šta je to zapravo?

Smatrate li se perfekcionistom i osobom koja voli imati stvari pod kontrolom? Ako je odgovor da, niste jedini – mnoge šefove muči isto. Mikromenadžment je česta pojava u svijetu biznisa.

Ako i dalje niste sigurni spadate li u tu grupu šefova, pogledajte sljedeći primjer: zamolili ste zaposlenog da obavi zadatak u određenom roku. Znate da možete vjerovati tom zaposlenom, jer je oduvijek obavljao posao na vrijeme. Međutim, stalno ste zabrinuti da bi stvari mogle poći po zlu, pa pitate zaposlenog da vam daje povratne informacije o napretku nakon svakog manjeg zadatka – a kad vam on/ona ne odgovori, odlazite sami da provjerite.

Ako ste se prepoznali u sljedećoj situaciji, onda i vi vršite mikromenadžment. S druge strane, efikasni menadžeri pružaju zaposlenima dovoljno slobode da sami obavljaju zadatke, bez previše uplitanja.

Mikromenadžeri takođe često izbjegavaju delegiranje, nerijetko sitničare, i gube se u detaljima – nadgledaju tuđe projekte i žele biti prisutni i kod donošenja najmanjih odluka.

Srećom, stranica workawesome ima nekoliko savjeta za suzbijanje mikromenadžmenta u korijenu.

Zaposlite samo najbolje ljude

Jedan razlog zašto se previše brinete o tuđem radu je taj što im jednostavno ne vjerujete – što ponekad znači da su zaposleni nekompetentni. Stoga, treba da budete izbirljiviji pri zapošljavanju i osigurati da zaposlite najveće talente. Tražite ljude kojima možete vjerovati!

Češće delegirajte

Šefovi koji praktikuju mikromenadžment rjeđe delegiraju zadatke zaposlenima. Posljedično su uvijek premoreni i frustrirani zbog rokova. Naučite da delegirate posao zaposlenima koji su spremni za posao. Što više delegirate i “otpuštate” zadatke, to ćete prije shvatiti da vi niste jedina osoba u firmi koja zna da radi.

Razjasnite svoja očekivanja drugima

Ako imate problema s delegiranjem, možda niste jasno iznijeli svoja očekivanja. Stoga, uzmite vremena, i ocrtajte unaprijed šta očekujete od pojedinog projekta, umjesto da bitne informacije ubacujete u hodu. Ako je potrebno, zapišite to na papir. Ponašajte se kao profesor na univerzitetu koji pruža studentima zahtjeve za projekte koje bi trebalo da dovrše do kraja semestra.

Međutim, za razliku od profesora, povremeno provjerite ide li projekt u pravom smjeru – što nikako ne znači da bi trebalo da provjeravate tok svaki dan. Jednom ili dvaput tokom kraćeg projekta sasvim je dovoljno.

Dopustite zaposlenima da odlučuju

Zaboravite na mit da šef mora nadgledati svaku odluku. Dopustite zaposlenima da “stoje iza svog posla” i da imaju svojevrsnu diskreciju. Često zaposleni znaju šta da čine iz iskustva ili zbog obrazovanja. Nemojte se ponašati kao da ste im mama.

Sagledajte širu sliku

Nemojte naglašavati sitne detalje koji nemaju veze s ostvarenjem projekta. Dalje, budite svjesni da postoji više načina za rješavanje problema. Vaš način ne mora biti jedini ispravan – ako su rezultati isti, i pritom nisu povrijeđeni statuti firme, nije bitno kako je ostvaren cilj.

Bolje upoznajte svoje zaposlene

S vremenom ćete dobiti iskustvo i trebalo bi da naučite koji je zaposleni najbolji u kojem poslu. Svaki zaposleni ima jedinstvene vještine i prednosti, koje mogu biti korisne u različitim situacijama. Prepoznajte te vještine i snage i lakše ćete delegirati, a postizaćete i bolje rezultate.

Shvatite zašto je mikromenadžment loš

Neki mikromenadžeri znaju da su “kontrol frikovi” i još se time ponose. Stalno traže argumente zašto je mikromenadžment dobar.

Ti izgovori glase ovako: “imam oko za detalje”, “štedim vrijeme” i “pazim da stvari ne pođu po zlu”. Iako svaki odgovoran šef mora zadovoljiti navedene faktore, to nije izgovor za prekomjerno nadgledanje ljudi.

Dakle, umjesto da se fokusirate na prednosti mikromenadžmenta, prepoznajte njegove slabosti. Na primjer, njime remetite razvoj svog tima. Dalje, skrećete pažnju s bitnih stvari na nebitne.

Nije nimalo jednostavno snositi odgovornost za tuđi rad. Ali stavite se u poziciju zaposlenog: mora li vas šef stalno nadgledati kako bi obavili posao.

Najvjerovatnije, ne mora. Naučite da date slobodu zaposlenima.

  • stratego.hr/manager.ba

Preuzeto sa: manager.ba

mladibl #korisno #savjeti #mikromenadzment #biznis