IzdvajamoStudenti

Studiraj besplatno u Rusiji – konkurs za akademsku 2023/2024

Ministarstvo nauke i visokog obrazovanja Rusije i Rosotrudničestvo objavljuju konkurs za prijem državljana Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Republike Crne Gore, Republike Severne Makedonije, Republike Slovenije, Republike Hrvatske i sunarodnika sa stalnim boravkom na teritoriji navedenih država, na studije u 2023/2024. akademskoj godini u visokoobrazovnim ustanovama u Ruskoj Federaciji o trošku federalnog budžeta (kvota).

O univerzitetima, smerovima i specijalizacijama možete saznati na sajtu Ministarstva obrazovanja Rusije https://russia-edu.minobrnauki.gov.ru/

Kandidati se obavezno moraju registrovati na sajtu: https://education-in-russia.com

Registracija do 20 februara 2023 godine.

Studenti imaju mogućnost da:

  • Nastave školovanje odmah nakon završetka prethodnog stepena obrazovanja (srednja škola, gimnazija, viša škola, fakultet)
  • Studiraju besplatno
  • Dobijaju stipendiju bez obzira na akademski uspeh
  • Budu smešteni u studentskom domu

Konkurs za studije se vrši u dve etape:

ETAPA I. Odabir kandidata za studije vrši Rossotrudničestvo (Ruski centar za nauku i kulturu u Srbiji)

Za učešće u prvoj etapi konkursa kandidati treba da koriste elektronsku formu apliciranja i predaje dokumenata: https://education-in-russia.com

ETAPA II. Za državljane Srbije, u skladu sa rezultatima konkursa i prema uslovima, koji utvrđuje komisija koja se sastoji od predstavnika Rossotrudničestva u Srbiji, ambasade Ruske Federacije u Srbiji, i predstavnika Ministarstva obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, a takođe na osnovu analize i obrađivanja podataka, spisak odabranih kandidata Rossotrudničestvo šalje Ministarstvu nauke i visokog obrazovanja Rusije u cilju sprovođenja druge etape konkursa.

Važno je da znate:

  • Obavezno priložite potvrdu o učešću na školskim, univerzitetskim konkursima, sportkim takmičenjima, promocijama, olimpijadama, o učešću u volonterskim programima u poslednje tri godine, i ne bi trebalo da ih ima više od 5. Sve ove aktivnosti pomažu u sticanju više bodova za učešće na konkursu.
  • Dodatno priložene sertifikate, motivaciona pisma, potvrde o učešću na olimpijadama nije potrebno prevoditi na ruski jezik. samo treba da ih priložite svom profilu na sajtu.
  • Skrećemo pažnju da neki univerziteti sprovode sopstvene dodatne testove u okviru konkursa
  • Strani kandidat ima pravo da samostalno izabere mesto svog daljeg školovanja i ima pravo da navede najviše 6 visokoškolskih ustanova, ali ne više od dve u jednom federalnom okrugu ili gradovima federalnog značaja Moskvi i Sankt Peterburgu. Ne dozvoljava se navođenje samo jedne obrazovne ustanove. Preporučuje se da kandidat ne navodi u prijavi manje od tri visokoškolske ustanove.
  • Ukoliko nijedna od navedenih obrazovnih ustanova, iz bilo kog razloga, ne primi stranog kandidata u svojstvu svog budućeg studenta, pravo na konačno raspoređivanje zadržava Ministarstvo nauke i visokog obrazovanja Rusije.
  • Kandidat može da prati tok razmatranja svoje prijave. Za to je obavezno navesti ispravnu elektronsku adresu u prijavi.
  • Strani državljani koji ne vladaju dobro ruskim jezikom imaju pravo na obuku na pripremnim odeljenjima ili pripremnim fakultetima državnih obrazovnih institucija po dodatnim opšteobrazovnim programima koji omogućavaju pripremu za usvajanje profesionalnih obrazovnih programa na ruskom jeziku, takođe za račun federalnog budžeta, sa isplatom stipendija navedenim građanima (u toku celokupnog perioda školovanja, nezavisno od postignutih rezultata). Studije na pripremnom fakultetu ili pripremnom odeljenju traju jednu godinu, i ona ne ulazi u trajanje školovanja po osnovnim stručnim obrazovnim programima. Takvi kandidati moraju obavezno da navedu neophodnost obuke na pripremnim odeljenjima (fakultetima).
  • Raspodelu takvih kandidata po ruskim obrazovnim ustanovama za studiranje na pripremnom odeljenju (fakultetu) vrši Ministarstvo nauke i visokog obrazovanja Rusije u saradnji sa federalnim organima vlasti u čijoj nadležnosti su obrazovne institucije.
  • Stranim državljanima (stručnjacima sa visokim obrazovanjem), koji upisuju studije na programima dodatnog profesionalnog obrazovanja (usavršavanja) državna akademska stipendija se ne uplaćuje.
  • Plaćanje troškova puta stranih državljana do mesta studiranja, nabavka polise dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja vrši kandidat za račun svojih ličnih sredstava i (ili) sredstava sponzora.

! Skrećemo pažnju da na konkursu mogu da učestvuju kandidati koji su već završili srednju školu, gimnaziju ili fakultet i imaju original diplome o završetku, ili kandidati koji sada završavaju (2022/2023. godine) poslednji razred srednje škole ili gimnazije ili završnu godinu fakulteta.

! Prebacivanje iz stranog univerziteta na ruski univerzitet tokom studija, tj. na 1, 2, 3. ili 4. godini nije moguće. Studiranje o teret budžeta podrazumeva pun ciklus studija od 1. godine osnovnih studija, master ili doktorskih studija.

! Dokumentacija koja je prema ruskim zahtevima nepotpuna i dokumentacija koja nije prevedena na ruski jezik sa overom sudskog prevodioca, neće se razmatrati.

! Državljani Srbije, koji su se i ranije školovali u Ruskoj Federaciji, a koji završavaju školovanje u tekućoj školskoj godini i žele da nastave na sledeći nivo stručnog obrazovanja, za produženje školovanja u okviru opšte kvote za 2023/2024. akademsku godinu treba da prođu konkurs u skladu sa zahtevima navedenim u ovom oglasu.

!Za svaki dokument potrebno je priložiti zasebnu sken-kopiju. Ne treba sva dokumenta skenirati i spojiti u jedan fajl pdf formata. Ako ste priložili sva dokumenta – originale i prevode originala – kao jedan pdf fajl, dokumenta u takvom formatu se neće prihvatati.

  • Dakle, zasebna sken-kopija pasoša.
  • Sken-kopija prevoda stranica pasoša zasebno.
  • Sken-kopija potvrde o obrazovanju zasebno.
  • Sken-kopija prevoda potvrde o obrazovanju zasebno.
  • Sken-kopija potvrde sa ocenama zasebno.
  • Sken-kopija prevoda sa ocenama zasebno.
  • Sken-kopije lekarskih uverenja zasebno.

Detaljnije informacije možete dobiti telefonom: 011 2642-178, e-mail: kvota@srb.rs.gov.ru

Preuzeto sa: Centar za afirmaciju i razvoj