IzdvajamoKorisno

9 web sajtova (internet portala) za informisanje mladih u Bosni i Hercegovini

Portali koje morate pratiti ukoliko se želite kvalitetno i pravovremeno informisati

S obzirom da živimo u modernom, informatičkom društvu, informacija predstavlja najvredniji i najvažniji segment razvoja i napretka društva u celini. Informacije koje danas saznajemo i usvajamo oblikuju svet koji ćemo sutra da vidimo i u sklopu koga ćemo da živimo.

Vođeni navedenim činjenicama, koje predstavljaju kulturu življenja svakog pojedinaca u današnjem društvu, neophodno je da i mladi budu što više uključeni u proces informisanosti i adekvatnog korištenja informacija.

Uloga informisanja mladih u doba preopterećenosti informacija i dezinformacija je sve važnija.

Informisanje je jedan od najmoćnijih ljudskih prava i alata jer omogućava pristup svim ostalim pravima. Pogotovo kada su mladi u pitanju, jer informisanjem oni postaju aktivni građani društva.

Mladima treba biti garantovano pravo na kvalitetno informisanje koje će im pomoći u donošenju životnih odluka, te promovisati njihovu autonomiju i sposobnost kritičkog razmišljanja.

Ciljevi informisanja mladih su različiti, a jedan od najbitnijih ciljeva je omogućiti veći pristup informisanja kako bi osigurali nezavisnost.

Podaci pokazuju da skoro dve trećine mladih veći deo svog slobodnog vremena provode koristeći Internet kao savremeno sredstvo komunikacije, najveći i najdostupniji izvor različitih informacija.

Za razvoj i boljitak mladih, koji čine budućnost jedne zajednice, od krucijalne važnosti je poboljšati obim, kvalitet i dostupnost informacija koje se tiču mladih, njihovog položaja, problema i mogućnosti.

Postoji mnogo web sajtova koji sadrže korisne i objedinjene informacije, mladima otvaraju mogućnost za njihovu dodatnu obaveštenost, samim tim i edukaciju, usavršavanje i napredak u svakoj oblasti društvenog života.

Donosim pregled 9 internet portala za informisanje mladih u Bosni i Hercegovini, kao i njihove kontakte i profile na društvenim mrežama.


HOCU.BA je info platforma koja predstavlja poseban servis za informisanje mladih i oni koji rade sa njima, kojima nudi korisne informacije s ciljem osnaživanja, motivisanja i aktiviranja mladih u bh. društvu.

Info platforma je nastavak 10-godišnje prakse informisanja mladih u BiH koju provodi Omladinska informativna agencija sa svojim Munja Inkubatorom. Podršku za pokretanje info platforme dala je Ambasada Švajcarske u BiH uz pokroviteljstvo Ministarstva ljudskih prava i izbjeglica BiH i niza partnera. Nova info platforma je počela sa radom 2015. godine.

www.hocu.ba

Facebook: www.facebook.com/www.hocu.ba
Instagram: www.instagram.com/hocu.ba
TikTok: www.tiktok.com/@hocu.ba
Twitter: www.twitter.com/hocu_ba
YouTube: www.youtube.com/channel/UC-2ImhS3UWeiKLOMjpPk4cQ
Email: info@hocu.ba / munja@munja.ba
Telefon: +387 33 204 483


MREZA-MIRA.NET je web stranica Udruženja mreža za izgradnju mira koja je uspostavljena u februaru 2010. godine.

Udruženje mreža za izgradnju mira poručuje da ono što je potrebno za celu državu je sveobuhvatan napor usmeren ka obnovi kvaliteta društvenog i ekonomskog života u BiH, kao i ka dugoročnom povećanju sposobnosti cijelog bh. društva da se ophodi s različitostima i sukobima na konstruktivan i nenasilan način, te time stvoriti okvir za zajedničko, koordinisano delovanje niza nevladinih organizacija, lokalne uprave i samouprave, poslovnog sektora, medija i državnih institucija.

www.mreza-mira.net

Facebook: www.facebook.com/mreza.mira
Instagram: www.instagram.com/mreza.mira
Twitter: www.twitter.com/Mrezamira
LinkedIn: www.linkedin.com/in/mreza-mira
Email: info@mreza-mira.net
Telefon: +387 33 741 080


LONAC.PRO je najveća zajednica za aktivizam i preduzetništvo mladih u regionu, sa preko 85.000 registrovanih članova i članica.

Fondacija Mozaik, koja stoji iza ove zajednice, zajedno sa njihovim partnerima, kompanijama, organizacijama, institucijama, stvaraju prilike za mlade i druge. Nastali su iz ubeđenja da samo kolektivnim delovanjem javnog i privatnog sektora mogu postići dugoročnu i sistemsku promenu u društvu.

www.lonac.pro

Facebook: www.facebook.com/groups/lonac.pro
Instagram: www.instagram.com/lonac.pro
YouTube: www.youtube.com/c/lonacpro
LinkedIn: www.linkedin.com/company/lonacpro
Email: info@lonac.pro / lonac.pro@gmail.com
Telefon: +387 33 266 480


CATBIH.BA (Citizens Against Terrorism) je inicijativa mladih iz BiH, koja se bavi kreiranjem counter i alternativnim narativima u odnosu na postojeće radikalne.

Inicijativa #CATBiH, pored prisutnosti na društvenim mrežama, paralelno radi i na terenskim aktivnostima sa mladima iz čitave BiH, te kroz različite angažmane poput edukacija, uličnih akcija, kreativnih radionica i akcija utiče direktno na promociju interkulturalizma i suživota u BiH i regionu.

Njihova misija je da svojim prisustvom na društvenim mrežama stvori siguran online prostor u BiH. Zagovaraju mir kreirajući informativne, edukativne, zabavne i motivacione memove, video snimke i tekstove. Osuđuje negativne pojave na društvenim mrežama poput govora mržnje, fašizma, šovinizma, radikalizma, ekstremizma i terorizma.

www.catbih.ba

Facebook: www.facebook.com/CATBIH
Instagram: www.instagram.com/cat.bih
TikTok: www.tiktok.com/@cat.bih
YouTube: www.youtube.com/channel/UCe13ftMJEdnjVLAbcWr-TDw
LinkedIn: www.linkedin.com/in/catbih
Email: orctuzla@bih.net.ba
Telefon: +387 35 258 077


STUDOMAT.BA je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smeštaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.

Studomat portal se bavi obradom studentskih tema i objavljivanjem aktuelnih studentskih novosti, stipendija, konkursa za posao, te informacija sa univerziteta i fakulteta iz Bosne i Hercegovine i zemalja iz okruženja. U oktobru 2015. godine STUDOMAT je pokrenuo i Android aplikaciju.

www.studomat.ba

Facebook: www.facebook.com/studomat.ba
Instagram: www.instagram.com/studomat.ba
TikTok: www.tiktok.com/@studomat.ba
Twitter: www.twitter.com/studomatba
YouTube: www.youtube.com/c/StudomatBa
LinkedIn: www.linkedin.com/company/studomat-ba
Email: info@studomat.ba / info@emreza.ba
Telefon: +387 64 444 8888


SNAGALOKALNOG.BA je web platforma koja omogućava razmenu informacija između svih aktera, te mapira odnose i uticaje unutar civilnog društva, javnih i lokalnih institucija, kao i poslovnog sektora za lokalne inicijative u BiH.

Ova web platforma je nastala u okviru programa Snaga lokalnog koja će u periodu od pet godina raditi na uključivanju i umrežavanju svih postojećih i novih inicijativa usmjerenih na razvoj lokalne zajednice. Kroz pomoć i podršku zajednicama u BiH žele razviti kapacitete koji će omogućiti održivi rast, povećanje građanskog angažmana i mobilizaciju raspoloživih lokalnih resursa.

www.snagalokalnog.ba

Facebook: www.facebook.com/people/SnagaLokalnog/100081775389655
YouTube: www.youtube.com/channel/UCE3dVOn_RKJjQKJTVRywtpw
Email: info@snagalokalnog.ba


YEP.BA je biznis portal za mlade i nove poduzetnike na kojem se donose biznis vesti, biznis ideje, poslovni saveti, online zarada, tech, kreditni kalkulator, poslovni leksikon i lifestyle teme za mlade poduzetnike.

Portal je osmišljen kao najveći biznis portal u BiH za mlade i zbog toga svakodnevno donosi razne biznis ideje i savete o načinima zarade. YEP.ba je dio balkanske biznis mreže koju čine poslovni portali iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Yep.ba ima krajnju viziju postati najpopularnijim biznis portalom na Balkanu, s tekstovima vezanim uz biznis ideje i savete, marketing, online zaradu te korisnim i informativnim vijestima iz poslovnog sveta i tehnologije.

www.yep.ba

Facebook: www.facebook.com/yepbih
Email: info@yep.ba
Telefon: +387 62 889 889 / +387 62 554 222 (Viber)


STIPENDIJE.BA je internet portal koje je 2010. godine počeo sa radom, i predstavlja prvi bosanskohercegovački portal, koji se bavi tematikom stipendija u Bosni i Hercegovini i inostranstvu, a koje su dostupne građanima Bosne i Hercegovine.

Prikupljanjem što većeg broja informacija o stipendijama i objavljivanjem istih na jednom mjestu, portal stipendije.ba u mnogome pomažu građanima BiH na uštedi vremena. Ovim putem znatno se ubrzava i olakšava process pronalaska informacija, te i samo apliciranje na programe stipendiranja.

www.stipendije.ba

Facebook: www.facebook.com/stipendije.ba
Twitter: www.twitter.com/stipendijeba
LinkedIn: www.linkedin.com/company/www.stipendije.ba
Email: info@stipendije.ba / info@spaja-lica.com
Telefon: +387 61 255 071


MLADIBL.COM je prvi gradski informativni portal za mlade i onima koji žele biti informisani iz svih sfera društva koje se direktno i indirektno tiču mladih ljudi.

mladibl.com je zvanično počeo sa radom početkom novembra 2019. godine kao rezultat projekta “U korak sa informacijama” koji realizuje Agencija za razvoj i saradnju CEREBRA Banja Luka, a podržan i finansiran od strane Grada Banja Luka u sklopu “Banjaluka ljudskog lica”.

Početkom septembra 2020. godine i u cilju većeg i bržeg informisanja mladih pokrenuta je Viber zajednica, kojoj možete pristupiti putem sljedećeg linka: https://bit.ly/2LmJDPC

www.mladibl.com

Facebook: www.facebook.com/banjaluka.mladi
Instagram: www.instagram.com/banjaluka.mladi
Twitter: www.twitter.com/mladibl
YouTube: www.youtube.com/channel/UCSeJru3qAjbNm4PyZCCYbQw
LinkedIn: www.linkedin.com/company/mladibl
Email: banjaluka.mladi@gmail.com
Telefon: +387 65 164 259


Siguran sam da ćete uživati u pregledu ovih sajtova i portala, te da ćete naći nešto korisno i zanimljivo za sebe.

Uskoro donosim i pregled informativnih portala za mlade na regionalnom i evropskom nivou.

Budimo odgovorni, budimo informisani.

Preuzeto sa: milosblagojevic.com