IntervjuIzdvajamo

Slađana Ristić Jolović – muzika i jezik kao stil života i kulturnog identiteta

Ljubav prema filologiji i muzici su dva pokretača Slađane Ristić Jolović, studentkinje master studija Filološkog fakulteta u Banjoj Luci. Slađana je svoju muzičku karijeru započela još kao osnovac u Donjem Žabaru, nastavila kao gimnazijalka u Brčkom, a njen glas i talenat zasijali su u punom sjaju po dolasku na studije u Banja Luku. Vođena ljubavlju prema tradicionalnoj i duhovnoj muzici, Slađana je pjevala u crkvenim horovima, poznatoj Etno grupi ,, Trag”, a veliki doprinos dala je i kampanji ,, Obnovimo sebe – podignimo Stupove”. Upravo tu, u dolini kraljeva, Ibarskoj dolini radeći na novom CD-u, upoznala je i svog sadašnjem supruga – pa je život odveo na obalu Ibra. Ove godine je ponijela i titulu Prvog glasa ibarske doline – Akordi Leška.

Pripremila: Tijana Trklja

Slađana svojim glasom pjesme koje su se vijekovima unazad prenosile sa koljena na koljeno pokušava sačuvati i približiti uhu današnje publike. Svoj muzički talenat nije imala priliku da razvije u muzičkoj školi, već je pjevala u crkvenom i školskom horu. Već tada su stizale nagrade, a ona je redovno učestvovala na dječijim festivalima i kulturnim manifestacijama. U njenom muzičkom školovanju, pored horovođa posebno mjesto zauzimaju baba i djed, od kojih je naučila mnoge tradicionalne i duhovne pjesme.

,,Posebnu ljubav prema crkvenom pojanju usadili su mi majčini roditelji, koji su pri svakom odlasku na liturgiju sa sobom vodili moje sestre i mene.

Kroz srednju školu i fakultet, Slađana je nastavila sa pjevanjem, a njen talenat su prepoznali mnogi. Jedno vrijeme bila je član poznate Etno grupe ,,Trag”, snimila je mnoge spotove i učestvovala u raznim muzičkim takimičenjima i muzičkim projektima. Jedan od muzičkih projekata, svakako je projekat ,,Obnovimo sebe – podignimo Stupove”. Ovaj projekat, kako mu i sam slogan kaže imao je za cilj obnovu manastira Đurđevi Stupovi u Novom Pazaru. Prilikom snimanja spotova Slađana je upoznala sadašnjeg supruga i po dolasku u Novi Pazar pridružila se Etno grupi ,, Rašanke”. Pomenuta etno grupa, već dugi niz godina radi prepjeve tradicionalnih pjesama, od kojih se posebno izdvaja ,,Oj, ružice”.

,,Velika je bila čast raditi sa divnim ljudima iz etno grupe ,,Trag”, a kasnije i sa grupom ,,Rašanke”, sa kojom sam radila na pjesmi i spotu ,,Hristos Voskrese”. Naravno, veliku zahvalnost dugujem i ocu Gerasimu, tadašnjem igumanu manastira Đurđevi Stupovi u Rasu, koji mi je pružio priliku da upoznam dobre ljude iz akcije Obnovimo Stupove. Kroz akciju prije svega smo radili na obnovi svog bića, što je osnovna poruka akcije koja glasi: ,,Obnovimo sebe – podignimo Stupove”.

Slađana kaže, da pored ljubavi prema muzici, tu je ljubav i prema jeziku. Ona je trenutno student na master studijama Filološkog fakulteta u Banjoj Luci, a pored studija i pjevanja bavi se izradom tradicionalnog veza i vjenčanica.