Ostalo

Da li ste znali: 10 zanimljivih činjenica o vašem mozgu

Ljudski mozak je veliki, komplikovan organ. Odgovoran za osiguravanje da gotovo sve u tijelu funkcionira ispravno, mozak ima više računarske snage od bilo koje tehnologije na svijetu danas.

U stvari, mozak je toliko komplikovan da naučnici nisu ni sigurni kako većina toga funkcioniše. Ne znamo kako se sećanja formiraju, kako izgledaju, pa čak ni kako ih tačno mozak pohranjuje.
Uz sve to, postoji nekoliko stvari koje znamo. Jedna od tih stvari je da mozak prolazi kroz neke zanimljive promjene svaki put kada naučite nešto novo kao što je:

  1. Vaš mozak se kreće
    Tako je, vaš mozak se uvijek mijenja. Od otprilike šest sedmica u embrionu do vaše smrti, vaš mozak stalno mijenja veze i raste nove ćelije.
  2. Vašem mozgu postane dosadno
    Kada se upoznate s određenom temom, vaš mozak zapravo smanjuje protok krvi u tim područjima. To dovodi do sanjarenja, gubitka pažnje i opšte apatije.
  3. Vaše ćelije se mijenjaju kad učite nove stvari
    Učenje novih stvari zapravo pomaže vašim moždanim stanicama da rade stvari efikasnije jačanjem mijelinske ovojnice. Neki naučnici misle da je to ono što uzrokuje mišićnu memoriju.
  4. Spavanje pomaže da zapamtite stvari
    Gubitak sna zapravo može dovesti do lošijeg pamćenja. To je zato što vaš mozak pohranjuje nove informacije dok spavate.
  5. Vaš mozak takođe ima ćelije koje se zovu Glia
    Glia, grčki za ljepilo, drži svoje nervne ćelije na okupu. One takođe čine vaše neuronske ćelije efikasnijim. Neko vrijeme su naučnici mislili da zapravo ništa ne rade, ali se ispostavilo da pomažu u jačanju aksona.
  6. Uvijek je u toku
    Neuroplastičnost je fensi naučna riječ za to kako se vaš mozak mijenja. To znači da se vaše ćelije i njihove veze uvijek mijenjaju.
  7. Vaš mozak se prilagođava oštećenju
    Prema Sharpbrainsu, kada oštetite dijelove mozga, on može ponovo naučiti iste zadatke u različitim dijelovima mozga. To dokazuje da stare pse možete naučiti novim trikovima, preuzeto sa legacybox.com.
  8. Stvari koje naučite tjeraju vaš mozak da drugačije raste
    Naučnici su otkrili da taksisti imaju veći hipokampus od vozača autobusa. To je zato što taksisti svaki dan idu drugačijim putem od vozača autobusa, pa im je potrebna bolja prostorna svijest.
  9. Mozak je povezan na zanimljive načine
    Gubitak određenog osjetila može promijeniti vaše ponašanje na lude i nepredvidive načine. Naučnici su otkrili da ljudi koji pate od gubitka vida na kraju gube na težini. Zašto? Zato što nisu mogli da vide ni hranu!
  10. Koristi ga ili izgubi
    Vaš mozak nikada ne prestaje da raste i menja se. To znači da vaš način života može pomoći da očuvate svoju mentalnu oštrinu. Raditi male stvari kao što su igrice za mozak, uzimanje novog hobija ili učenje instrumenta.

Mozak je nevjerovatan dio biologije. Naučnici stalno uče nove stvari o tome kako to funkcioniše, a to je zato što mozak nikada ne prestaje raditi i nikada se ne prestaje mijenjati.

Od živaca do hipokampusa, zanimljive stvari se stalno događaju, a na svakoj je osobi da se pobrine da svoj mozak ili mozak bude što zdraviji i aktivniji.

Preuzeto sa: studomat.ba