Ostalo

OBJEKAT O KOME SE MALO PISALO – Da li ste znali da je na Kastelu postojala misteriozna zgrada?

Zgrada je stradala u savezničkim bombardovanjima 1944. godine da se odustalo od njene obnove.

Postojala je na Kastelu, u istočnom dijelu, ispred današnje Kamene kuće, baš tamo gdje se sve češće održavaju koncerti, velika, lijepa zgrada okrenuta u pravcu istok-zapad.

Otkrio je ovo banjalučki profesor istorije Zoran Pejašinović, koji čak iznio neke zanimljivosti o ovom misterioznom objektu.

– Sudeći po fotografijama, bilo je to golemo, dvospratno zdanje, bijele fasade i skoro ravnog krova, koje je odudaralo od orijentalne Tvrđave i dobrano „virilo” iznad njenih zidina. (Ima tu i simbolike). Zgrada je neke Banjalučane čak podsjećala Realku, sa kojim se preko zida ogledala – obašnjava on.

Kaže da odgovor na pitanje o nedostatku informacija o gradnji ove zgrade, svakako, valja tražiti i u činjenici da je u pitanju objekat za vojsku i da su ga, sudeći po svemu, gradili Austrougari, čiji su projekti za vojne objekte bili dobro čuvana tajna.

– Sve u svemu, o ovom objektu se vrlo malo pisalo i danas se o njemu, koliko nam je poznato, vrlo malo zna. Sve su prilike da je zgrada toliko stradala u savezničkim bombardovanjima 1944. godine da se odustalo od njene obnove – ispričao je profesor.

O ovom pomalo tajanstvenom zdanju danas svjedoče stare fotografije i ostaci temelja koji izbijaju iz trave, bude maštu i znatiželju…

– Ko zna šta bi sistematska arheološka istraživanja pronašla ispod tih temelja i trave – zaključuje on.

Preuzeto sa: Blink.ba