IzdvajamoPreporuke

Jun 2022: Redakcija mladibl vam predlaže knjige za čitanje

Svako ko je u životu pročitao bar jednu dobru knjigu, odlično zna da čitanje knjiga predstavlja jedinstveno i neponovljivo zadovoljstvo. Čitanje je aktivnost koja omogućava uživanje, opuštanje i učenje. Bilo da planirate ovoga ljeta na raniji odmor, planinarenje ili ćete ostati u svom gradu, predlažemo vam sljedeće naslove. 

Knjiga izgubljenih imena

Kad ostarjela bibliotekarka Eva Traube Abrams na fotografiji u novinama opazi knjigu koju već 65 godina smatra nestalom, preplave je sjećanja na preživljene opasnosti i izgubljenu ljubav. Eva 1942. bježi iz Pariza nakon hapšenja njenog oca, poljskog Jevreja. Pronalazi utočište u planinskom selu i tu uči izrađivati dokumente s lažnim identitetima za jevrejsku djecu koja bježe u neutralnu Švicarsku. Uz pomoć člana pokreta otpora, šarmantnog Rémyja, Eva pronalazi način da se sačuvaju prava imena djece. U taj svezak – Knjigu izgubljenih imena – unosi i jednu životno važnu poruku na čiji odgovor nikad neće prestati čekati.

Kako razgovaramo

Ova knjiga je namenjena zaista širokoj publici – od studenata do biznis stručnjaka – obezbeđuje alate i putokaze za poboljšanje svakodnevne komunikacije. Zašto zapravo dolazi do nesporazuma, kako izgleda kvalitetna komunikacija, kako imati bolje međuljudske odnose – na ova i mnoga druga pitanja vezana za komunikaciju dobićete odgovore čitajući ovu knjigu.

Kad smo verovale u sirene

Priča o uništenom detinjstvu, izgubljenoj nevinosti, dugo skrivanim tajnama, obma
Džozi Bjanki je poginula prije mnogo godina u terorističkom napadu na voz. Tako je bar vjerovala njena sestra Kit, doktor urgentne medicine u Santa Kruzu. Ipak, za svega nekoliko sekundi cio Kitin svijet se izvrnuo naglavačke. U vijestima o požaru u noćnom klubu u Oklandu kamera je snimila ženu kako posrće kroz dim. Njena sličnost sa Džozi je nevjerovatna. Bez ikakve sumnje, to mora biti Džozi. Kit se suočava sa čitavom bujicom osećanja koje je godinama potiskivala – s tugom, patnjom i besom – a smiriće ih tek kad pronađe sestru.

Kitin dolazak na Novi Zeland oživljava bolne uspomene. Prisjeća se dana provedenih na plaži sa Džozi, izgubljenog tinejdžera koji je postao dio njihove porodice i traume, koja sestre progoni čitav život. Da bi obnovile odnos, sestre moraju da se suoče sa razornom istinom zbog koje mogu da izgube sve.