Vijesti

Banja Luka domaćin završne konferencije projekta „Fortitude“

Banja Luka je domaćin završne konferencije – u okviru projekta „Unapređenje prekogranične turističke ponude na tvrđavama – Fortitude“.

Konferenciji prisustvuju predstavnici projektnih partnera i to: JU Tvrđava kulture Šibenik kao nosilac projekta, Grad Karlovac i Opština Bar, kao i predstavnici ustanova koje se bave kulturom i turizmom iz Bosne i Hercegovine.

Uputivši poruku dobrodošlice svim učesnicima, konferenciju je otvorila savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo.

Zadovoljstvo nam je što je upravo Grad Banja Luka domaćin završne konferencije projekta Fortitude i što smo kao Grad imali priliku da učestvujemo u ovom projektu iz kojeg smo zahvaljujući dobroj saradnji sa Gradom Šibenikom kao nosiocem projekta, te ostalim gradovima partnerima razmijenili iskustva i dobre prakse i zaista naučili mnogo – poručila je savjetnica gradonačelnika.

Kako je istakla, projekat je došao u pravom trenutku, imajući u vidu da se sprovodi analiza opravdanosti da tvrđava Kastel dobije status nezavisne kulturne ustanove.

-U proteklom periodu radili smo na opremanju i uređenju tvrđave Kastel, pa su tako postavljene nove klupe, uređena je kula 5 i ona je upotpunjena sa kompletnom multimedijalnom opremom. Takođe smo turističku ponudu Kastela prilagodili različitim grupama naših sugrađana sa određenim poteškoćama, poput oštećenog vida ili sluha – pojasnila je Šukalova.

Ona je izrazila nadu da će završna konferencija biti još jedna prilika da se razmijene iskustva i dobre prakse, koja će i Banja Luka moći primijeniti u praksi i dodatno unaprijediti ponudu tvrđave Kastel.

-Iako se projekat približava kraju, uvjerena sam da je on bio samo početak i temelj za dalju saradnju sa našim partnerima i u narednom periodu – zaključila je savjetnica Šukalo.

Šef Odsjeka za projekte i međunarodnu saradnju JU Tvrđava kulture Šibenik Đurđa Vrljević- Šarić zahvalila se Gradu Banjoj Luci na gostoprimstvu i sjajnoj organizaciji završne konferencije projekta, koji je kako je istakla prevazišao sva očekivanja.

Kako je kazala, svi partneri projekta zaista su uložili veliki trud, a mnogo toga je trebalo sprovesti u pretklom periodu, no svakako najvidljiviji dio projekta je manifestacija „Noć tvrđava“, koja se odvijala na 45 lokacija u tri zemlje Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

-Trud koji smo uložili prepoznat je i u Evropi, što je rezultiralo da se ova priča podigne i na evropski nivo i to na način da će „Noć tvrđava“ sljedeće godine biti dio programa „European Fortress Summer“ koji sprovode organizacije Efforts i Forte Cultura, čiji predstavnici takođe prisustvuju završnoj konfrenciji – istakla je nosilac projekta Fortitude i predstavnica JU Tvrđava kulture Šibenik.

Iskustva sa projektom podijelila je i šef Kancelarije za upravljanje projektima Opštine Bar Ana Živanović koja je kazala da je kroz ovaj projekt ostarena izuzetna saradnja sa gradovima partenerima, ali i da je svaki partner ostvario niz benefita jer su projektom odobrena sredstva za ulaganje u tvrđave.

Predstavnica Odsjeka za razvoj grada i upravljanje EU fondovima Grada Karlovca Marina Grčić rekla je da je ovaj projekat prilika za dobru saradnju ali i prilika da učinite više za svoju kulturu.

Inače, konferenciji koja je počela danas prethodio je sastanak koji je tokom jučerašnjeg dana upriličen u Gradskoj upravi.

Podjećamo, projekat FORTITUDE, koji je podržan kroz program Intereg IPA Hrvatska- Bosna i Hercegovina- Crna Gora, ima za cilj razviti nove sadržaje na istorijskim tvrđavama i na taj način obogatiti njihovu kulturno-turističku ponudu.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka