Vijesti

Komisija razmatra prijave pristigle za sufinansiranje projekata iz kulture

Na Javni konkurs za sufinansiranje projekata kulturnog i umjetničkog stvaralaštva u 2022. godini prijavljeno je ukupno 66 projekata.

Prema podacima Odjeljenja za društvene djelatnosti 56 prijava je pristiglo sa potpunom dokumentacijom, a 10 projekata je sa nepotpunom dokumentacijom.

-Svih 56 projekata sa potpunom dokumentacijom razmatra Komisija za vrednovanje projekata kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, imenovana od strane gradonačelnika, iz reda umjetnika i stručnjaka u kulturi. Nakon što izvrši stručno vrednovanje projekata, Komisija Odjeljenju dostavlja izvještaj sa obrazloženjem o procjeni i stručnom vrednovanju dostavljenih projekata sa rang-listom i predloženim iznosima za sufinansiranje projekata – naveli su iz Odjeljenja.

Podsjećemo, Javni konkrus bio je otvoren od 01. do 26. aprila, a mogla su se prijaviti: udruženja iz oblasti kulture, ustanove iz oblasti kulture (čiji je osnivač Vlada Republike Srpske), pravno lice čija je osnovna djelatnost filmska produkcija, te fizičko lice – samostalni preduzetnik (što je novina u ovom javnom konkursu, a u skladu sa Pravilnikom o sufinansiranju projekata kulturnog i umjetničkog stvaralaštva.

Takođe, novina predviđena ovim pravilnikom jeste da se javni konkurs raspisuje iz sljedećih oblasti: pozorišne umjetnosti; filmske umjetnosti; muzičke i muzičko-scenske umjetnosti; vizuelnih umjetnosti; književnosti; izdavaštva i umjetničke interpretacije kulturnog nasljeđa.

Za ovaj konkurs je predviđeno ukupno 142.000 KM, a visina sredstava koja se mogu dodijeliti po jednom projektu iznose do 15.000 KM.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka