Vijesti

Banja Luka u znaku plivanja: Međunarodni plivački miting okupiće 470 takmičara iz devet zemalja

Banja Luka je domaćin 14. Međunarodnog plivačkog mitinga „Banja Luka Open 2022“, koji će na Gradskom olimpijskom bazenu biti održan 21. i 22. maja.

Pod motom ,,Rođen da budeš plivač” ovogodišnje takmičenje okupiće 470 učesnika iz devet država, Italije, Srbije, Mađarske, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Bugarske, Bosne i Hercegovine.

– Ponosni smo na veliki odziv takmičara, Banja Luka će ovog vikenda biti pravi plivački centar – poručila je savjetnica gradonačelnika Mirna Savić – Banjac, dodavši da je Grad prepoznao značaj ovog takmičenja i podržao cjelokupnu organizaciju.

Ona je napomenula da Grad Banja Luka i na druge načine podržava kako plivački sport tako i druge vodene sportove, pojasnivši da su pokrenuti projekti školskog plivanja, ali i da je i vaterpolo uvršten kao sport u školsku ligu.

– Kako bismo sistemski radili na popularizaciji vodenih sportova, koji će zasigurno izroditi nove sportiste ovaj projekat sprovodimo uz podršku našeg proslavljenog vaterpoliste Dejana Savića, koji će ujedno biti i gost ovogodišnjeg Međunarodnog plivačkog mitinga – rekla je Savić-Banjac.

Savjetnica gradonačelnika poželjela je svim učesnicima iz inostranstva dobrodošlicu u naš grad, te izrazila nadu da će biti dio ove sjajne manifestacije i u narednim godinama.

– Plivački klub „Olymp“ već 14 godina organizuje ovaj vrhunski sportski događaj koji je značajan ne samo za plivanje, već uopšte za sport i razvoj sporta u našem gradu. Ovo takmičenje se redovno nalazi u kalendaru FINA (Svjetske plivačke federacije), te je kao takvo kvalifikaciono za ispunjavanje normi za svjetska i evropska prvenstva i Olimpijske igre – poručio je direktor Plivačkog kluba „Olymp“ Miodrag Čeko.

On je najavio grandiozno takmičenje, sa velikim brojem učesnika, rekavši da je zaista ponosan na tradiciju ove sportske manifestacije, kao i na kvalitet organizacije, istakavši da će i ove godine biti priređen pravi sportski spektakl.

Čeko je podsjetio da Međunarodni plivački miting „Banja Luka Open“ već godinama okuplja najbolja imena iz svijeta plivanja poput Milorada Čavića, Nađe Higl, Evgenija Korotiškina, Janje Šegl, te dodao da su ove godine među učesnicima i naši najbolji plivači Nikola Bjelajac, Emir Muratović, David Vučić i mnogi drugi.

Najbolji plivač PK „Olymp“ Nikola Bjelajac poručio je da predstoji sjajno takmičenje uz jaku konkurenciju, ali da očekuje da ispliva najbolje vrijeme i ponovi rezultate od prošle godine.

On je rekao da je ovo takmičenje sjajan test i sjajna priprema za učešće na Svjetskom prvenstvu u plivanju.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka