Korisno

Zašto trebaš voditi dnevnik zdravlja?

Promjena životnog stila u zdrav način života može biti prilično izazovna. Ponekad je teško uočiti šta je to dobro za tvoje tijelo, a šta te drži podalje od postizanja ciljeva. Međutim, postoji način da sebi olakšaš, tako što ćeš voditi „dnevnik zdravlja“. Misliš da to nije za tebe? Slijedi lista razloga zašto trebaš početi već danas!

  1. Olakšava praćenje ciljeva

Prvi razlog za započinjanje vođenja dnevnika zdravlja je da ti pomogne da shvatiš kakve ciljeve želiš da ostvariš. Zapisivanje svega je ključno, kada stvarno želiš napraviti promjenu. Pomaže ti da vizualiziraš sebe na mjestu na kojem želiš da budeš! Čak štaviše, kada započneš dnevnik zdravlja, uvijek ćeš tačno znati gdje se nalazi tvoja lista i lako je pogledati je kad osjetiš da ti motivacija pada. Takođe, lako je markirati stvari koje su već postignute i dodati više ciljeva na listu.

  1. Pomaže pri uočavanju obrazaca ponašanja

Ponekad ne shvatamo da su neke situacije okidač da „skrenemo s puta“ i varamo kada je u pitanju dijeta. Nakon praćenja stvari koje se događaju, bićeš u mogućnosti da uočiš koji su to okidači i kako tvoje tijelo reaguje na određenu hranu i situacije. Znajući ovo, biće ti lakše ublažiti neke situacije i pomoći će ti da ostaneš na putu ka zdravijoj budućnosti. Još bolje, dok bilježiš načine na koje se tvoje tijelo ponaša, naučićeš mnogo više o sebi, ne samo o zdravlju, nego generalno o životu.

  1. Svi podaci su na jednom mjestu

Mjerenje obima tijela i provjera težine može biti važan faktor, dok pokušavamo ostati fit i zdravi. To je još jedan razlog zašto trebaš ove podatke imati sve na jednom mjestu, kako bi tvoj napredak bio pregledniji. U dnevniku zdravlja možeš ih organizovati onako kako ti se čini najpraktičnije. Ono što će ti dati snagu da prođeš kroz neke teške trenutke je gledanje zabilješki kako se tvoje tijelo mijenja.

  1. Lakše je održati kontinuitet

Kada nešto zapisujemo, to nas čini više odgovornim za naša djela. Jako je dobar osjećaj zabilježiti sva dostignuća, dobiti motivaciju i imati ljepšu perspektivu. Međutim, ako varamo na dijeti i moramo priznati, pa čak i samo sebi, to nas tjera da razmislimo dvaput prije nego što ponovo napravimo istu grešku. Nakon što neko vrijeme vodimo dnevnik, postaje stvarno uzbudljivo podijeliti dobre vijesti. Štaviše, kad se osjećamo kao da ćemo odustati, čitanje o svim našim dostignućima podiže nam energiju za naredne dane!

Izvor: society19.com

Preuzeto sa: ultra.ba