Korisno

Osjećaš se umorno? Ovi savjeti i trikovi će ti pomoći da prštiš od energije

Pitaš se kako da se riješiš umora i kako da imaš više energije, istražili smo za tebe najbolje savjete i trikove, kako da živiš punim plućima, da budeš odmorna, zdrava i energična osoba. Kada eliminišeš umor, to će svakako odlično uticati i na tvoje zdravlje, sreću i uspjeh. Zato ti predstavljamo listu savjeta i trikova za eliminaciju umora, iscrpljenosti i letargičnosti!

Provjeri udobnost svog jastuka i kreveta, i spavaj 8 sati

Veliki broj ljudi na svijetu, nažalost ne spava preporučenih 7-9 sati sna, a to je ključno da se mozak i tijelo odmore i da organizam normalno fukncioniše. Ako ne spavaš bar 8 sati, ne možeš ni imati mnogo energije.

Pij vodu, ali stvarno pij dovoljno vode

Naš organizam, naše tijelo se većinski sastoji od vode, i tijelo i mozak ne mogu bez vode, voda nas pokreće, daje nam život, daje nam energiju, čisti naše organe. Sokovi i čajevi se ne računaju u osnovnu hidrataciju, oni su samo dodatna stavka, ali voda je osnova, dakle znaš već da moraš piti minimum 8 čaša vode dnevno i to je obavezno.

Preznoji se dobrom šetnjom ili treningom

Vježbanje oslobađa hormone energije, poput epinefrina i norepinefrina. Svakodnevna aktivnost ključna je za eliminaciju umora, iscrpljenosti i vježbanje će ti dati nove talase energije i produktivnosti.

Izbjegavaj alkoholna pića

Alkohol dodatno umara i dehidrira tvoj organizam, čini nas ispijenim, umornim i iscrpljenim, pogotovo ako se pije kasno noću, alkohol često poremeti san i osjećamo se umorno sutradan.

Biraj samo zdrave ugrikohidrate

Za energiju koja traje, reci DA složenim ugljikohidratima poput cjelovitih žitarica, graha, krompira, integralne riže i tjestenine, a sve to kombinuj sa zdravim masnoćama poput sjemenki, orašastih plodova i maslinovog ulja. Izbjegavaj hranu bogatu rafinisanim ugljikohidratima – bijeli hljeb, bijela tjestenina, bijela riža, slatkiši, grickalice, jer će te to dodatno učinitim tromom i umornom osobom.

Ne pij više od 2 šolje kafe dnevno

Previše kafe, pogotovo one koju piješ kasno poslijepodne ili predveče će te previše razbuditi, a kofein neće stići da se izbaci i očisti iz tvog tijela, a to će ti poremetiti neophodan kvalitetan san.

Smanji porciju obroka

Često se prejedemo prevelikom količinom hrane i onda to moramo da varimo satima, osjećamo se umorno, tromo i letargično, bez energije. Rasporedi obroke na manje porcije ili smanji generalno porcije obroka, da ne opteretiš probavni sistem i da tijelo ne postane tromo nakon obroka.

Pokušaj smanjiti stres

Istina je da nekontrolisana napetost, stres i anksioznost, mogu smanjiti tvoju energiju i ostaviti te fizički iscrpljenim. Istraži šta ti najviše odgovara da se riješiš stresa i napetosti, da li je to čitanje knjige, praktikovanje nekog hobija, vođenje dnevnika zahvalnosti, yoga, pilates, meditacija, šetnja prirodom, dakle bilo šta što te čini sretnom osobom.

Drijemaj 20 minuta tokom dana

Naučno je dokazano da nas drijemanje od 20-tak minuta dnevno, ustvari čini produktivnijom osobom i daje nam energije za ostatak dana.

Idi na spavanje u približno isto vrijeme, ako možeš do 22 ili 23 sata

Ne gledaj serije i filmove do duboko u noć, ne skrolaj po telefonu ili tabletu, poremetićeš san, budićeš se sa osjećajem umora, osjećaćeš se latargično i bez energije. Pokušaj nekoliko dana da odeš u krevet ranije, oko 22 sata i da podesiš alarm ranije ujutro, vidjećeš nakon par dana ćeš se naviknuti na novu rutinu spavanja i osjećaćeš se odmornije i imaćeš više energije.

Prošetaj svaki dan bar 30 minuta dnevno

Brzo šetanje daje tijelu energetski ekvivalent, uzimanju tablete kofeina od 50 miligrama, pokazalo je jedno istraživanje. Svaki dan poslije ručka ili večere, prošetaj!

Okruži se eteričnim uljima

Mirisi poput limuna, ruzmarina, eukaliptusa, narandže ili lavande imaju fantastičan efekat, čineći te budnijom i više fokusiranom, ali opet opuštenom osobom. Eterična ulja nakapaj u posudice sa vodom u svom životnom ili radnom prostoru. Pomiriši eterično ulje lavande prije spavanja, to će te dodatno opustiti.

Boravi kad god možeš u prirodi

Sljedeći put kad se osjećaš iscprljeno uputi se u šetnju obalom rijeke, ili u neki obližnji park ili šumu. Ako provedeš samo 20 minuta dnevno u prirodi, osjećaćeš se energičnije, odmornije i opuštenije.

Slušaj omiljenu muziku i zapleši ponekad

Slušanje omiljene pjesme je super način da podigneš svoju energiju na veći nivo. Istraživanja pokazuju, da pjevanje i ples doprinosi dobrom raspoloženju, mentalnom zdravlju i prevenciji bolesti.

Skreni pogled sa ekrana telefona ili računara

Dugo zurenje u računar, telefon ili tablet napreže oči, slabi koncentraciju, a može uzrokovati i glavobolju i umor. Napravi 20-minutnu pauzu u skrolanju po mobilnom telefonu ili tabletu, ili dok radiš za računarom.

Preuzeto sa: ultra.ba