Događaji

Online radionice – Diplomacija kroz kulturu

Diplomacija kroz kulturu – kako je Južna Koreja postala glavni izvoznik kulture 21. stoljeća

  • K-DRAMA * K-POP * K-BEAUTY* K-WORLD *

termini koji su dobro poznati diljem svijeta, a svima im je zajednička poveznica Južna Koreja, zemlja čiji se utjecaj danas osjeti na apsolutno svim područjima – od kulture, politike, poduzetništva, umjetnosti.

Netflixova dramska serija “Squid Game” trenutačno je na vrhu globalne ljestvice gledanosti te prva korejska drama koja je zauzela prvo mjesto u SAD-u. Na prvom je mjestu po gledanosti i u Hrvatskoj.

Film “Parazit” dobitnik je čak četiri Oscara 2020. – za najbolji film, najbolji strani film, originalni scenarij i režiju. “Parazit” je i prvi film na jeziku koji nije engleski, a koji je osvojio titulu najboljega filma.

Oscara je ove godine dobila i južnokorejska glumica Yuh-Jung Youn za ulogu bake u filmu “Minari” o imigrantskoj južnokorejskoj obitelji osamdesetih godina u SAD-u.

Boy bend BTS upravo ovih dana ima svoj šesti singl na mjestu broj jedan Billboard ljestvice u posljednjih godina dana. Bend koji je oborio više od 25 svjetskih rekorda od ove se godine nalazi i u knjizi hrvatskoga jezika za osme razrede, a prošli mjesec predsjednik Južne Koreje Moon Jae-in uručio je članovima benda diplomatske putovnice i proglasio ih Envoys of Future Generations and Culture.

Kozmetički proizvodi iz Južne Koreje iznimno su traženi diljem svijeta i za očekivati je da će u narednih nekoliko godina postati najprodavaniji na cjelokupnom kozmetičkom tržištu.

Korejski jezik sve je popularniji diljem svijeta, a za očekivati je i veliki dolazak turista u Južnu Koreju kad se ponovno otvore granice.

Kako je sve to uspjelo Južnoj Koreji?

Kroz dvije radionice saznajte kako je Južna Koreja postala glavni izvoznik kulture 21. stoljeća. Radionice se provode online putem zoom aplikacije, a namijenjene su mladima do 25 godina koji žele naučiti više o K-POP kulturi. Cilj radionica je pružiti sudionicima pregled aktivnosti koje su provodile južnokorejska vlada i privatne tvrtke u cilju promocije korejske kulture u cijelom svijetu te kako su te aktivnosti pridonijele zastupljenosti ne samo K-pop idola, već azijskih umjetnika općenito u zapadnom umjetničkom i društvenom prostoru.

Besplatna online radionica održat će se 19. i 26. 10. 2021. u 19 sati za polaznike do 25 godina. Svi zainteresirani mogu se prijaviti putem online obrasca: https://forms.office.com/r/9rAEhRTWh6

VODITELJICE RADIONICE

Ida Klemenčić

Rođena 1999. u Zagrebu, ove je godine izabrana za predsjednicu Udruge za promicanje korejske kulture koja je proizašla iz rada KCE-a. Studira na završnoj godini Diplomskog studija produkcije scenskih i izvedbenih umjetnosti na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu i radi u struci. U slobodno vrijeme uživa u heklanju, kuhanju i sličnim aktivnostima.

Marija Šimić

Iako je najmlađa članica KCE tima, Marija Šimić izabrana je ove godine za dopredsjednicu Udruge za promicanje korejske kulture. Rođena 2001. u Zagrebu i odrasla u Mostaru, studirala je modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, a trenutačno je na pauzi od studiranja. Slobodno vrijeme ispunjava treninzima kyuda, tradicionalnog japanskog streličarstva, volontira u azilu za životinje i bavi se modnim i grafičkim dizajnom.

KOREA CROATIA EVENTS

Korea Croatia Events je event management tim i udruga u nastajanju koji od 2018. godine hrvatskoj kulturnoj i entertainment sceni donosi dašak istoka. S događajima u rasponu od K-pop partyja i filmskih premijera do plesnih radionica i natjecanja u suradnji s Veleposlanstvom Republike Koreje te kulturnih događaja i K-rock koncerata, njihova je misija povezati zajednicu ljubitelja korejske kulture u Hrvatskoj te ju postupno povećavati približavanjem te iznimno bogate kulture široj publici.

https://www.instagram.com/koreacroatiaevents/

https://kce.carrd.co

KONCEPT RADIONICE

U prvom terminu radionice govorit će se o početku Hallyu wavea, tj. što se sve pokrenulo kroz prvo desetljeće 21. stoljeća – spominjat će se sami začetci K-popa kao glazbe forme, prva probijanja korejske kulture na zapad, od prvih pozicija na Billboard ljestvicama, koncerata u Madison Square Gardenu i sličnih velikih postignuća prve i druge generacije K-popa. Prvi termin završit će 2012. godinom i legendarnim PSY-jevim „Gangnam Styleom“ koji je, iako ga mnogi nisu ozbiljno shvaćali, probijao granice i omogućio mnogima lakše probijanje na zapadnu umjetničku i zabavnu scenu.

U drugom ćemo se terminu fokusirati specifično na diplomatske aktivnosti grupe BTS – kako su nastali, o kompaniji koja stoji iza njih, što ih je dovelo do ovog trenutka u njihovoj karijeri itd. Napravit će se pregled raznih oličenja koje su dobili od strane južnokorejske vlade te kakav značaj ta odličja imaju za popularnu kulturu i utjecaj koji ima na diplomatske aktivnosti Južne Koreje. Također će se spominjati njihove kampanje s UNICEF-om te njihovi govori na sjednicama Ujedinjenih naroda.

Moderatorica radionice je Antonija Putić.

Ovim putem molimo Vas da ovaj poziv proslijedite svima za koje vjerujete da bi ih naša online izložba mogla zanimati. Više informacija potražite na www.kulturnjak.hr ili na našoj Facebook stranici.

Preuzeto sa: hocu.ba