Vijesti

Organizacija procesa vakcinacije na visokom nivou, poziv građanima da se vakcinišu

Kako bi se ubrzao proces imunizacije u Republici Srpskoj, JZU „Dom zdravlja“ u Banjoj Luci organizuje vakcinaciju stanovnika grada Banje Luke bez prethodnog zakazivanja na termin vakcinacije na vakcinalnom punktu u hali „Banjalučkog velesajma“.

Tim povodom vakcinalni punkt u hali „Banjalučkog velesajma“ obišli su ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, koordinator Tima za organizaciju masovne vakcinacije na nivou grada Banje Luke Milada Šukalo i direktorica banjalučkog Doma zdravlja Nevena Todorović.

Prema podacima Doma zdravlja na banjalučkom vakcinalnom punktu dnevno se vakciniše od 1000 do 1500 lica, a cilj je da se dostigne broj od 2000, kako bi se proces dodatno ubrzao.

Milada Šukalo, koordinator Tima za organizaciju masovne vakcinacije na nivou grada Banje Luke kazala je da se Grad Banja Luka od samog početka masovne vakcinacije aktivno uključio i pružio podršku Domu zdravlja Banja Luka, time što je obezbijedio prostor za nesmetano odvijanje imunizacije stanovništva, a takođe je pribavio svu nemedicinsku opremu i stavio na raspolaganje svoje radnike i volontere.

– Ovo je izuzetno zahtijevan posao i sve mora biti na jednom izuzetno visokom nivou, kako bi proces vakcinacije išao po planu, a Grad je spreman da pruži svu potrebnu podršku kako bi se ovaj proces i dalje odvijao nesmetano – kazala je Šukalo

Ministar Šeranić zahvalio se Domu zdravlja i Gradu Banjoj Luci na veoma dobroj organizaciji rada najvećeg vakcinalnog punkta u Republici Srpskoj, kazavši da se zahvaljujući zalaganju svih angažovanih radnika i volontera proces vakcinacije odvija nesmetano i da je organizacija zaista na visokom nivou.

– Do sada je na vakcinalnom punktu vakcinisano oko 43 000 lica, što je dobar rezultat, ali nedovoljan za stvaranje kolektivnog imuniteta, te moramo težiti da ubrazmo proces vakcinacije i da promovišemo vakcinaciju, kako bismo što prije mogli relaksirati mjere- poručio je ministar.

On je kazao da od broja vakcinisanih lica zavise svi dalji koraci i mjere, a od toga zavisi i ophođenje drugih zemalja prema nama.

Direktorica Doma zdravlja Nevena Todorović je kazala da je od početka vakcinacije Dom zdravlja vakcinisao oko 43. 000 lica, te da nije bilo neželjenih efekata nakon vakcine.

– Dom zdravlja Banja Luka teži ka tome da našim građanima olakša proces vakcinacije, te je u planu da se vakcinacija organizuje i u seoskim i prigradskim naseljima, kako bi građani brže i lakše došli do vakcine – poručila je direktorica Doma zdravlja Nevena Todoraović.

Kako je kazala, realizacija ovog plana očekuje se već od naredne nedjelje, a najveća zainteresovanost građana za vakcinaciju je u mjesnim zajednicama Vrbanja i Bronzani Majdan.

Podsjećamo, u narednom periodu, tačnije od 22.07.2021. godine, pa do 24.07.2021. godine, vakcinacija bez prethodnog zakazivanja, vršiće se vakcinom kineskog proizvođača Sinofarm u sljedećim terminima:

22.07.2021. godine – u periodu od 09:30 do 19:00 časova;
23.07.2021. godine – u periodu od 08:00 do 19:00 časova;
24.07.2021. godine – u periodu od 09:00 do 15:00 časova.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka