Događaji

IN fest – festival omladinskog aktivizma

U okviru projekta “Mladi kao snaga promjene u svojim zajednicama” od 12. juna u Čelincu, Gradišci, Prijedoru, Prnjavoru i Kotor Varošu počinje IN Fest!

U okviru projekta “Mladi kao snaga promjene u svojim zajednicama” u periodu od 12. do 27. juna organizovaće se festivali omladinskog aktivizma pod nazivom IN Fest u pet lokalnih zajednica: Čelinac, Gradiška, Kotor Varoš, Prnjavor i Prijedor. Festivale organizuju neformalne grupe mladih koje su od početka implementacije projekta učestovale u osmišljavanju i realizaciji inicijativa koje se doprinijele unapređenju kvaliteta života mladih kroz promociju aktivizma i njihove uključenosti u život zajednice.

Kroz festival, mladi će kroz niz sadržaja i aktivnosti na otvorenom, poput izložbi, filmskih večeri, radionica, sportskih dešavanja i koncerata, prezentovati šta sve u svojim zajednicama rade i na koji način mogu biti aktivni i uključeni. Sve aktivnosti će biti realizovane u skladu sa važećim epidemiološkim mjerama i održavaće se na različitim lokacijama u gradu kao npr. na gradskim trgovima i u parkovima, platoima, gradskom keju, šetalištima i slično, odnosno na lokacijama koje će biti primjerene određenim aktivnostima. Detaljan program festivala će biti pripremljen za svaku zajednicu posebno.

“Mladi su kroz ovaj projekat gradili svoje kapacitete u timskom radu, vođstvu, komunikaciji i koordinaciji te aktivizmu mladih. Oni su bili jako aktivni kroz male inicijative koje su samostalno provodili i kroz koje su obogatili kvalitet života u svojim zajednicama, pokazali su aktivizam i potrebu da se uključe u život svoje zajednice, i na kraju su dobili priliku da organizuju festival aktivizma i time zaokruže našu jednogodišnju saradnju, mentorstvo i djeovanje u zajednici”, istakla je Ljiljana Radić iz IN Fondacije iz Banjaluke koja realizuje projekat “Mladi kao snaga promjene u svojim zajednicama”.

Ističe da su inicijative poput omladinskih festivala važne, jer pokazuju spremnost svake zajednice da otvori prostor za vidljivost i direktnu participaciju mladih, a samim tim otvara se prostor za uključenost različitih grupa u stvaranje novih sadržaja i unapređenje kvaliteta života svih članova zajednice.

Festival treba da nastavi sa svojim aktivnostima kao redovni godišnji događaj, jer mladi trebaju podršku i priliku da budu bolje integrisani u život zajednice. Kroz ovaj festival mladi žele da upotpune sadržaje za svoje vršnjake, ali i druge sugrađane, da budu inkluzivni, da pokažu da su prisutni, da postanu vidljiviji i to na sigurnim, javnim prostorima gdje će se družiti, neformalno obrazovati, zabavljati, učiti druge, i tako pokazati svoju energiju, kreativnost, spremnost da svoje ideje i inicijative sprovedu u djelo”.

Projekat “Mladi kao snaga promjene u svojim zajednicama” se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi IOM Bosna i Hercegovina, uz finansijsku podršku USAID Bosna i Hercegovina.

Preuzeto sa: IN Fondacija