Vijesti

Banski dvor otvorio vrata pisanoj riječi: Počeo 4. regionalni festival književnosti “Imperativ”

Četvrti regionalni festival književnosti „Imperativ“ otvoren je sinoć u Banskom dvoru, čime je naš grad ponovo otvorio vrata pisanoj riječi.

Tim povodom, Udruženje „Imperativ“ priredilo je bogat program, a direktorica Udruženja Sanela Babić podsjetila je da je osnovna misija njihovog rada usmjerena na promociju i popularizaciju književnosti, te da Udruženje teži ka tome da Banja Luka postane značajan i prepoznatljiv književni centar regionalne kulturne scene.

Festival je otvoren multimedijalnom izložbom “Oganj ili Svjetlost?” umjetnika Hadrona Higsa.

Higs je kreator ovogodišnjeg vizuelnog identiteta Festivala, koji je inspirisan distopijskim romanom Rej Bredberija “Farenhajt 451” iz 1953. godine i filmom koji je nastao po ovom književnom predlošku, a koncept izložbe povezan je sa vremenom u kojem živimo.

Prve večeri u okviru programa „Poeziju će svi čitati“ pjesnikinja i akademska slikarka iz Banje Luke Borjana Mrđa bila je domaćin pjesnikinji iz Zagreba Moniki Herceg.

Borjana je posjetiocima čitala svoje nove pjesme, koje se bave životom, smrću, ljubavlju ali i neke starije iz zbirke „Krojačica sa svetim makazama“.

U Vijećnici Banskog dvora održana je radionica pisanja za djecu “Bajkovnica”, koju je vodila Jelena Kojović Tepić, autorka poznatog serijala bajki “Avanture Trbe i Dugog”.

Radionica je zamišljena tako da djeca uz pomoć mentora pišu bajke i na taj način razvijaju svoj talenat, maštu, a kroz kreativno izražavanje iskazuju svoj odnos prema dobru i zlu, pravdi, ljubavi i drugim važnim životnim i moralnim načelima.

Program je nastavljen Razgovorom sa Miljenkom Jergovićem, sa kojim je o njegovom novom romanu “Vjetrogonja Babukić” razgovarao književnik Darko Cvijetić.

Dolazak Jergovića na Festival izazvao je veliku pažnju čitalačke publike.

-“Imperativ” je meni najdraži regionalni festival ili najdraži regioanalni praznik književnosti. Napravljen je na jedan stahovito čestiti način, a kod nas se malo stvari radi čestito i zbog same književnosti ili same umjetnosti, a puno stvari se radi iz nekih sporednih razloga. Na “Imperativu” je književnost glavna, pisci su glavni, čitatelji su glavni – naglasio je Miljenko Jergović.

Podsjećamo, u sklopu Festivala u Koncertnoj dvorani otvoren je i sajam knjiga, koji će biti otvoren svakog festivalskog dana u periodu od 10.00 do 21.00 čas, a posjetioci će biti u prilici da posjete štandove izdavača: Booka, Lom, Kontrast, Buybook, Geopoetika, Enklava, Vrijeme, antikvarijat Ramajana, 9.dimenzija, Art scena, Udruženje književnika RS, Imprimatur, Pčelica koji su pripremili povoljne sajamske cijene.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka