Vijesti

Mladi autori pjesmom poručili: Banjalučani -“stop nasilju nad ženama”

Epidemija virusa korona zaustavila je putovanja, ograničila kontakte i prekinula mnoge manifestacije i takmičenja. Upravo zato, na koristan i zabavan način svoje slobodno vrijeme, mladi Banjalučani Darko Savić i Nemanja Mačinković pretočili su u umjetnost. Nakon pjesme o gradu koja je pobrala sve simpatije, nedavno su predstavili još jednu pod nazivom “Novi dan” sa ozbiljnom porukom.

O nasilju u porodici teško je pričati, a još teže pjevati, ali bitno je da se ne ćuti. Na ovaj način htjeli su poslati poruku žrtvama da nisu same.

– Neke stvari koje se dešavaju svakodnevno oko nas i koje su nažalost u velikom broju, volio bih da je to nešto što će ljude podstaknuti da prijave, da na neki način probude svijest i da o tim stvarima ne treba ćutati – istakao je Darko Savić.

Njih dvojica ovoga puta udružili su snage sa Andreom Vulić i na taj način pozvali sve ljude da prekinu tišinu i prestanu da ignorišu postojanje nasilja oko nas. Prema njihovim riječima, pjesma se može posmatrati iz dva ugla – ugla nijemog posmatrača ili, ugla odraslog čovjeka koji se prisjeća nasilja u porodici kad je bio dijete.

– Vrlo je bitno da se ljudi angažuju da rade društveno korisne stvari, da bude svijest tu nacionalnu pa i lokalnu i nadam se da će neko iz mog primjera izvući nešto slično i tako uraditi – dodao je Savić.

U spotu se pojavljuju mnogi Banjalučani koji su na taj način dali podršku i doprinos samom projektu, a cijeli spot i pjesma snimljeni su, producirani i režirani u Banjaluci. Iako se zbog trenutne situacije sa virusom korona, Darko nije mogao u potpunosti posvetiti sportu, izabrao je način da se obrati kroz muziku.

– Јa slušam hip hop muziku cijeli život i mogu reći da mi je na neki način kroz neke teške trenutke , onih dana kada mi se ne da trenirati, hip hop muzika me motivisala. Korona je uradila neke stvari koje meni nisu prijale, da se neka takmičenja i manifestacije u posljednjem momentu otkažu, meni koji sam od 9 godine u čamcu i sportu to nije odgovaralo – naglasio je Savić.

Pjesma je podrška projektu “Podrške sigurnoj mreži”. Podizanje svijesti o važnosti prijavljivanja i reagovanja na nasilje u porodici i oko nas, trebalo bi da probudi svijest koliko je važno ako na ovaj način spasimo nečiji uroženi život.

Preuzeto sa: RTRS