Vijesti

Za podršku omladini izdvojeno preko 80.000 KM

Grad Banja Luka će ove godine usmjeriti sredstva podrške mladima u ukupnom iznosu od 81.000 KM, iz kojih je planirano finansiranje različitih projekata u oblasti omladinskog organizovanja, rada Omladinskog savjeta, ali i finansiranje pojedinačnih omladinskih aktivnosti i jednokratne podrške pojedincima.

Prema gradskim propisima, za ova sredstva moći će aplicirati organizacije upisane u Omladinski registar, njih ukupno 40.

U cilju sprovedbe „Omladinske politike 2018-2022“, kako su precizirali u nadležnom Odjeljenju za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport od ukupnog iznosa – 60.000 KM predviđeno je za sufinansiranje projekata omladinskih i organizacija za mlade putem javnog poziva iz oblasti koje su definisane u skladu sa Zakonom o omladinskom organizovanju.

-Sufinansiranje daje mogućnost svim zainteresovanim organizacijama koje ispunjavaju propisane zakonske uslove da predlože projekte, u cilju realizacije omladinske politike, a tiču se rješavanja problema mladih i zadovoljavanja njihovih potreba – naveli su iz odjeljenja koje će u narednom periodu raspisati Javni poziv za sufinansiranje projekata omladinskih organizacija i organizacija za mlade.

Grad sufinansira i pojedinačne programske aktvinosti omladinskih i organizacija za mlade u iznosima od 500 do 2.000 KM. Ova sredstva, u ukupnom iznosu od 10.000 KM, i ove godine biće dodijeljena na osnovu dostavljenih zahtjeva organizacija, koje takođe razmatra komisija u skladu sa važećim pravilnikom

Pristigle projekte razmatra Komisija u skladu sa Pravilnikom o Javnom pozivu, uslovima i načinu vrednovanja projekata omladinskih organizacija, organizacija za mlade.

Kako su istakli, organizacije kojima su odobrena sredstva za projekte ili aktivnosti dužne su da, po realizaciji istih, dostave nadležnom odjeljenju narativni i finansijski izvještaj na propisanim obrascima, te opravdaju ista.

Za rad Omladinskog savjeta u ovoj godini predviđeno je 5.000 KM, a resorno odjeljenje je planiralo i 6.000 KM za jednokratne novčane pomoći za mlade od 15 do 30 godina.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka