Vijesti

Banja Luka pružila podršku osobama sa autizmom

Tačno u podne sa Trga Krajine pušteni su plavi baloni, čime je obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu.

Grad Banja Luka je u saradnji sa Udruženjem za pomoć licima sa autizmom „Djeca svjetlosti“ simbolično obilježio ovaj događaj.

Gradonačelnik Draško Stanivuković pružio je podršku osobama sa autizmom i njihovim porodicama, te istakao da Grad obilježava značajne datume za sve kategorije našeg stanovništva, poput nedavno obilježenih dana posvećenih licima i djeci sa rijetkim bolestima i sa Daunovim sindromom.

-Možemo i treba da obilježavamo ove dane i tako budimo svijest da svi živimo i sa različitostima, ali da svako od nas ima pravo na svoja prava – naglasio je on.

Istakao je da Grad podržava Udruženje „Djeca svjetlosti“ i da će tako biti i ubuduće.

-Uvjeren sam da ćemo razviti još snažniju saradnju sa ovim Udruženjem i upravo ovo današnje zajedničko obilježavanje jeste garant i pečat tome – kazao je on i dodao da Grad Banja Luka sufinansira i podstiče funkcionisanje dnevnih centara, koji daju mogućnost roditeljima da imaju svoj posao ili neku drugu aktivnost.

Po ovom pitanju, kako je kazao gradonačelnik, može se još toga uraditi i važno je da se gleda u tom pravcu.

Naveo je da treba razmišljati i u pravcu da roditelji ponekada imaju potrebu za smještaj djeteta u dnevne centre i na duži period.

Iz Udruženja “Djeca svjetlosti” poručili su da je potrebno širiti svijest o autizmu, o kojem se, kako tvrde, malo zna, a još manje govori, te da je potrebno da se toleranciji i razumijevanju prema različitostima bilo koje vrste učimo svaki dan.

Preuzeto sa: Grad Banja Luka