Organizacije

Perpetuum mobile: Sprema se 14. generacija Akademije!

Kroz program političkog obrazovanja mladih Perpetuum Mobile ove godine organizuje Akademiju za političke lidere/ke za 14. generaciju, a ovaj put u sklopu projekta pod nazivom „MZ Election Mobilization: Academies and Forums in Greater Banja Luka“. Program po kojem je poznat i prepoznat Institut Perpetuum mobile Banja Luka biće implementiran tokom narednih pet mjeseci.

„PERPETUUM MOBILE – Institut za razvoj mladih i zajednice“ Banja Luka implementira program „Akademija za političke lidere/ke u BiH“ koji, u kontinuitetu, traje od 2007. godine i ima za cilj da osposobi mlade lidere/ke političkih partija i da podrži novu generaciju političara/ki koji će sarađivati u cilju unapređenja njihovih zajednica i društva u cjelini.

Akademija nastoji povećati razumijevanje mladih političara i generalno mladih u lokalnim zajednicama o demokratskim procesima na lokalnom nivou i povećati njihovu participaciju tokom izbora za mjesne zajednice u širem području Banja Luke, jer je upravo nedostatak znanja o sistemu lokalne uprave učinio ovaj mehanizam direktne demokratije nedovoljno iskorištenim.

Kroz političku edukaciju biće uključeno 20 mladih političara/ki iz pet lokalnih zajednica i to:
Banja Luka, Laktaši, Prnjavor, Srbac i Gradiška koji će zajedno proći kroz dva modula u periodu održavanja Adamedije. Prvi modul je planiran u peridu april/maj 2021. godine (zavisno od epidemiloške situacije).
Pored modula učesnici i učesnice će imati obavezu učešća na forumima koji će biti organizovani u lokalnim zajednicama iz kojih dolaze, a koje organizuje „Centar za moderna znanja“.

U sklopu početka projekta 23. marta već je održan prvi sastanak sa lokanim koordinatorima iz gore pomenutih opština/gradova, na kojem je predstavljen koncept rada Akademije i kriterijumi za izbor polaznika i polaznica Akademije.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Preuzeto sa: Perpetuum mobile