Događaji

Dis pozorište mladih organizuje 10. “Aplauz fest”

Banjalučko Dis pozorište mladih njeguje pozorišnu umjetnost već više od 30 godina, a ove godine tradicionalno organizuje 10. “Aplauz fest”, kojim će najaviti čitavu reviju predstava koje će publici biti predstavljene u narednom periodu u prostorijama Doma omladine, gdje je i sjedište ovog teatra.

Na daskama koje život znače 24. marta biće održana pretfestivalska promocija knjige “Glogi” Aleksandra Đuričića, posvećena maestralnom glumcu Nebojši Glogovcu, dok festivalski program zvanično počinje 26. i trajaće do 31. marta. U tih nekoliko dana, koliko će trajati festival, planirano je da Banjaluka, zajedno sa ovim pozorištem i svim mladim ljudima, oda počast pozorišnoj umjetnosti baš u sedmici Svjetskog dana pozorišta.

“Aplauz fest” će još jednom okupiti pozorišta širom regiona te zajedno predstaviti talenat i značaj scene, teatra i prijateljstva među pozorišnim kućama.

“Ovo je festival posvećen Svjetskom danu pozorišta i to je naš doprinos obilježavanju tog datuma. Prethodnih godina smo se trudili da nam dođu prijatelji s kojima sarađujemo, ali je u toku ovih deset godina ‘Aplauz fest’ malo izrastao i postao dosta ozbiljan festival koji ima ozbiljan koncept. Koliko nam trenutna situacija dozvoljava da bude ozbiljan koncept, nadamo se da će se uspjeti sve realizovati onako kako je planirano u skladu sa epidemiološkim mjerama”, rekao je Novica Bogdanović, režiser, umjetnički direktor i teatrolog Dis pozorišta.

Na festivalu bi, pored banjalučkog pozorišta, koje će se predstaviti ostvarenjem “Mali Agaton”, trebalo da učestvuju pozorišta iz Ljubljane, Temišvara, Novog Sada, Beograda, Skoplja i Sarajeva.

“Bazirali smo se na eksperimente koji tretiraju današnje vrijeme. Većina predstava je nastala u partnerstvu sa akademijama ili su to master radovi bivših studenata akademija umjetnosti. Ako se desi da neka od ekipa ne može da dođe, dogovor je da se predstava projektuje na velikom platnu”, naglasio je Bogdanović za “Nezavisne”.

Ulaznice za deseti “Aplauz fest” su besplatne i mogu da se preuzmu na biletarnici Dis pozorišta, a broj mjesta koja mogu biti popunjena u sali, na osnovu epidemioloških mjera, jeste 80.

“Ovaj festival je značajan za naše pozorište jer možemo da se povežemo s nekim drugim pozorištima koja imaju sličan rad i razmišljanje kao i naša ekipa. Možemo da ugostimo neke naše prijatelje, čime će Banjaluka vidjeti njihov rad, a mi kao grad i pozorište uz ovaj festival izlazimo na mapu ozbiljnih regionalnih festivala, jer u zadnjih nekoliko godina ovaj festival ima izuzetnu selekciju i sjajne predstave”, zaključio je Bogdanović.

Preuzeto sa: nezavisne.com