Događaji

Predstava “Legenda o Vrbasu” premijerno u pozorištu Dis

Nova predstava Dis pozorišta iz Banjaluke “Legenda o Vrbasu” čija je premijera najavljena u subotu 27. februara sa početkom u 19 časova, prati život junaka koji je rođen nedaleko od grada Kastre.

Glavni junak po imenu Vrbas, koji je rođen u selu nedaleko od velikog grada Kastre, čitav svoj život je sanjao o tome da jednoga dana u sjajnom oklopu, na konju, spašava svijet i bori se protiv raznih nemani.

–Ipak, sudbina se poigrala sa njim. Samo je plemićima dozvoljeno da budu vitezovi. Vrbas, rođen na selu, nikada neće dobiti priliku ni da pokaže drugima koliko je hrabar i plemenit ratnik. Sve do jednom. Vrbas je protagonista u kojem se oslikava sve ono dobro što čuvamo u sebi, sve ono za šta se borimo i za šta smo spremni da se žrtvujemo. Vanvremenski dokaz, da svako ko je dovoljno lud da prati svoje snove, može da ih dostigne, ako se usudi da sanja – objašnjava Ognjen Bogdanović, autor predstave i jedan od dva reditelja.

Vrbas na svoju avanturu kreće kako bi spasio svoju prijateljicu Vrbanju i izvukao je iz zlokobnih ruku najvećeg razbojnika svih vremena, ozloglašenog razbojnika Đoleta. Na putu će mu pomoći mnogi junaci, dok Vrbas uči životnu lekciju o hrabrosti i ljubavi.

Predstava je planirana tako da se tokom ljetne sezone igra napolju. A, kako se radnja dešava na Kastelu prije preko sedam stotina godina, bilo bi savršeno da doživi izvođenje baš među tim zidinama. Svakako, u planu jeste da ta predstava čitavu ljetnu sezonu provede u svom originalnom ambijentu – rekao je Bogdanović.

Kako objašnjava, jedan od ciljeva predstave je da najmlađe zainteresuju za grad, da postavljaju pitanja i traže odgovore o tome kako je sve nekada izgledalo.

–U predstavi se spominje i mač koji je nedavno izvučen iz Vrbasa. Bilo bi prelijepo kada bi nakon same predstave, bar jedan od tih mališana, tražio od roditelja da ga odvedu u Muzej, kako bi mogao da vidi taj mač i doživi čaroliju prošlosti. Mislim da je jako važno da među najdraže mališane vratimo bajke i svu snagu koje one u sebi nose. Lijepo je vjerovati, imati san. Nažalost, noviji naraštaji sve više prelaze na druge medije, a knjige polako skupljaju prašinu na nekom regalu. Zato smo želeli da naš grad približimo našim drugarima kroz jedan novi bajkoviti svijet. Da kada prođu Kastelom ne vide samo zidine, već čitav jedan univerzum u kojem postoje plemeniti vitezovovi, divne princeze i neverovatni junaci. I da se možda, jednoga dana, uz sve ljepote našeg grada, ponovo zaljube u bajke – naglasio je on.

U predstavi igraju Đorđe Ivić, Dragana Arsenić, Rade Kostić i Dana Poletan, studenti Akademije umjetnosti u Banjaluci.

–Poruka predstave je, ako bi morali da je uprostimo, da svako ko vjeruje, ima san i usudi se da ga sledi, može da postigne šta god poželi. Niko nema pravo da mu to oduzme. Ako, pak, nekom ludom grubosti to i izvede, onda nikada neće moći da oduzme ono što čuvamo u svojim glavama i u svom srcu. Postoji li nešto ljepše od mašte i ljubavi – pita Bogdanović.

On dodaje da je program za najmlađe uvek bitan, pogotovo u okolnostima u kojima se sada nalazimo.

–Socijalizacija je jako bitan faktor u odrastanju, kao i dobro razvijena kreativnost, radoznalost i mnogo toga što pozorište nudi. I ne mislim da je bitan samo za najmlađe, mislim da je isto tako bitan i za najstarije, jer ko ne želi da se ponovo osjeća kao dijete – rekao je.

PRIČA O JUNAKU

Nekada davno, dok je svijet još bio prepun čuda, mitska bića, zmajevi, princeze i kraljevi nisu bili samo legenda. Prava magija je postojala i bila je na dohvat ruke svakome ko bi se usudio da ima san i da ga slijedi. Legenda o Vrbasu je priča koja prati glavnog junaka Vrbasa, rođenog u selu nedaleko od velikog grada Kastre. Čitav svoj život, uprkos svom porijeklu, želio je da postane vitez. Običnim seljacima nikada nije bilo suđeno da postanu vitezovi. Ili, pak, jeste? Vanvremenska avantura, ispisana velikim junaštvom, protkana muzikom i magijom, vratiće vam osmijeh na lice. Podsjetiće vas da ste oduvijek imali san koji može da postane stvarnost, samo ako se drznete da ga sanjate. Odjašite sa nama u suton uz ovu muzičko-mađioničarsku bajku i sanjajte, ako se usudite!

Preuzeto sa: blmojgrad.com