Ministarstva

Afirmacija studenata filmske režije

​Memorandum o saradnji Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci i Kinoteke Republike Srpske, koji je danas potpisan, omogućiće studentima završne godine filmske režije na Akademiji da učestvuju na konkursu i osvoje nagrade za filmski scenario.

Memorandum su potpisali dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci Sanda Dodik i direktor Kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović u prisustvu pomoćnika ministra za kulturu Tanje Đaković.

„Memorandum će doprinijeti afirmaciji mladih, talentovanih, neafirmisanih umjetnika i ima višestruk značaj”, istakla je Đakovićeva.

Ona je navela da Memorandum doprinosi jednom od ciljeva Strategije razvoja kulture, u pravcu stvaranja visokog kvaliteta umjetničke produkcije i profesionalizacije.

“Jedan od važnijih potencijala Republike Srpske je mlad kadar, kojem treba dati priliku da pokaže talenat i umijeće, te da dobijemo afirmisanog umjetnika, koji će predstavljati Republiku Srpsku”, naglasila je Đakovićeva.

Prema njenim riječima, u dostizanju tog cilja neophodno je jače povezivanje obrazovnih institucija, koje školuju mlade talente i ustanova kulture koje su tu da bi predstavile sve što se stvara i radi u oblasti kulture Republike Srpske.

Dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci Sanda Dodik je rekla da će ova saradnja omogućiti da dođe do izražaja i bude sistemski podržan veliki talenat studenata filmske režije.

“Naš posao je da školujemo mlade, talentovane buduće umjetnike, te da im omogućimo da ostvare kontakt sa ustanovama i organizacijama koje će im biti podrška u daljem radu”, rekla je Dodikova.

Ona je pojasnila da je Memorandumom predviđeno da za studente završnih godina filmske režije bude organizovan dvodnevni kamp na kojem će moći da predstave svoje scenarije, a komisija da izabere tri najbolja koji će biti novčano nagrađeni sa pet, četiri i tri hiljade maraka i filmski snimljeni do kraja septembra.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović je istakao da Kinoteka već dugi niz godina za studente glume, filmske režije i produkcije iz regiona organizuje filmski kampus.

“Memorandum koji smo danas potpisali doprinijeće tome da se naši studenti podrobnije upoznaju i uključe u taj proces, jer na osnovu njega biće nagrađena tri najbolja scenarija, za šta je novac obezbijedilo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske”, naveo je Lalović.

Preuzeto sa: Ministarstvo prosvjete i kulture