Udruženje Sofia: Poziv predavačima na Sofia kafeu 2021

Udruženje za promovisanje kulture i mišljenja Sofia poziva sve koji smatraju da imaju zanimljivo filozofsko predavanje da se prijave za predavača na Sofia kafeu 2021. Prijaviti se mogu i učesnici s temom iz drugih društveno-humanističkih nauka, a predavač učestvuje besplatno.

Filozofski kafe Udruženja Sofia se održava jednom mjesečno u piceriji Verdi, u večernjim časovima (ljetna i zimska sezona). Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici za svako filozofsko veče je ograničen, te je obavezno nošenje zaštitne maske i dezinfekcija ruku prilikom ulaska u objekat.

O Sofia kafeu

Udruženje Sofia je pokrenulo Sofia kafe 2019. godine s ciljem izlaska filozofije van akademije u životne tokove svoga društva. Posebno se njeguje kritičko razmišljanje i kultura dijaloga svih učesnika filozofskih večeri, a omogućuje se proširenje znanja i susret različitih stavova i nosilaca svojih specifičnih naučnih poziva.

Pravila ponašanja

Moderator večeri je predavač. Nakon izlaganja teme u trajanju od 15 minuta otpočinje diskusija na kojoj je i akcenat. Diskusija traje 30 minuta. Predavači sada imaju mogućnost uobličiti svoje predavanje u članak te objaviti kao rad u naučno-popularnom časopisu A priori, čiji je izdavač Udruženje Sofia.

Izbor teme

Poželjno je da teme izlaganja prate savremene tokove filozofske misli iz oblasti političke filozofije, filozofije jezika, filozofije nauke i bioetike, ali slobodni ste odabrati i teme iz drugih područja filozofije (ili drugih društveno-humanističkih nauka).

Prijava

Prijava treba da sadrži ime, prezime, broj telefona, kraću biografiju, naziv i sažetak predavanja na dvije kartice teksta u Word dokumentu, te napomene ukoliko je to potrebno. Prijave se dostavljaju putem e-mail adrese: udruzenjesofia@gmail.com.

Istorija

Prvi Filozofski café održan je u Parizu 1992. godine, a pokrenuo ga je i održao Marc Sautet, francuski pisac, prevoditelj, učitelj i filozof. Od tada je u različitim oblicima održan u velikom broj zemalja.

Preuzeto sa: anagalicblog