Organizacije

Dragočajanka – Rukotvorine moga kraja

Pozivamo sve zainteresovane na Dragočajanku u Zdravo da ste – Resursnom centru.

Tema ove Dragočajanke će biti Rukotvorine moga kraja, a vodiće je Biljana Đapić.

„Kroz studije istorije sam učila mnogo i o etnologiji slovenskog naroda. Važna je informacija da su upravo slovenske žene nosioci tradicije, jezika, kulture, običaja i stila života svog naroda. Sve ove informacije žene su zapisale kroz motive u vezu, pleteru i heklanju i na takav način nam prenijele mnogo informacija iz života svoga kraja. Svaki motiv veza ili pletera predstavlja nacionalni i lokalni identitet.

Na prostoru MZ Dragočaj žive žene koje su se raselile iz različitih krajeva BiH pa i šire. One su sa sobom donijele svoju tradiciju i običaje koje su živeći u MZ Dragočaj prenijele svojim kćerkama.

Družeći se na ovim Dragočajankama, žene bi donijele svoje rukotvorine sa motivima iz mjesta iz kog dolaze i svaka od njih bi nam se mogla predstaviti upravo kroz te motive. Potom bi ja ili učesnice iznijele neku informaciju iz istorije tog kraja i kako se to vidi u specifičnim motivima na vezu ili pleteru. Žene bi u toku druženja mogle i da pletu i vezu.

Kroz vrijeme i mjesto, tradicija i kultura jednog naroda se mijenja. Kroz sat i po druženja mogli bi da vidimo koliko su ove žene izmjenile ili zadžale svoje običaje i tradiciju..“

Vrijeme: četvrtak, 11.02. u 16:30

Trajanje: 1h – 1h:30 min.

Prijaviti se možete na mejl oc@zdravodaste.org. Potrebno je da u mejlu navedete ime i prezime i godište.

Ovaj projekat je implementiran zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodn irazvoj (USAID).

Preuzezo sa: zdravodaste.org