Vijesti

Imenovana radna tijela Skupštine grada

Skupština grada Banje Luke je, na današnjoj prvoj vanrednoj sjednici, imenovala radna tijela Skupštine grada, dok prijedlog gradonačelnika Draška Stanivukovića da Milada Šukalo bude zamjenik gradonačelnika nije prošao Komisiju za izbor i imenovanje, nagrade i priznanja, tako da je ta tačka skinuta sa dnevnog reda današnje sjednice.

-Meni je žao što danas nije razmatran prijedlog za zamjenika gradonačelnika, jer je riječ o kvalitetnom kandidatu. Žao mi je što već na prvoj prepreci imamo političke opstrukcije. Imam pravo na zamjenika gradonačelnika, jer je potrebno da vas neko mijenja, a opis poslova je ogroman tako da je zamjenik nešto što je neophodno. Daću još jednu šansu, ali poslije toga, ako se nastavi sa ovom praksom, moram i ja da imam odgovor – rekao je gradonačelnik Draško Stanivuković komentarišući izbor zamjenika gradonačelnika.

Sa druge strane, predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić je rekao da je Komisija za izbor i imenovanje, nagrade i priznanja tijelo kroz koje mora proći prijedlog gradonačelnika i da je tu zaustavljen.

-Članovi vladajuće većine su bili uzdržani prilikom glasanja pa je prijedlog za zamjenika gradonačelnika skinut sa dnevnog reda. Mi smo za ime zamjenika gradonačelnika saznali jutros sat vremena prije sjednice i nije bilo realno da donosimo tako važnu odluku za grad u tako kratkom periodu. Gradonačelnik ima pravo da već na narednoj sjednici opet kandiduje istu tačku – istakao je Ilić.

Široku raspravu izazvali su prijedlozi za sastave skupštinskih komisija, odbora i savjeta, ali su na kraju, gotovo jednoglasno, usvojeni prijedlozi za sva skupštinska tijela, što je bio jedan od neophodnih uslova da gradski parlament nesmetano radi i donosi odluke.

-Izražavam zadovoljstvo zbog činjenice da je odbornik SNSD–a Srđan Amidžić odstupio sa mjesta predsjednika Komisije za budžet i finansije, a na to mjesto će biti imenovan Dragan Milanović iz PDP-a. Prihvaćena je logika zdravog razuma, jer je prirodno da stranka koja ima određeni broj mandata dobije i određeni broj skupštinskih komisija – naveo je Stanivuković

Skupština grada je usvojila i zaključak, na prijedlog odbornika Dragoslava Topića iz SNSD-a, koji se tiče izmjene zakona o broju službenika i namještenika u jedinicama lokalne zajednice i ova inicijativa će biti upućena prema Savezu opština i gradova Republike Srpske.

-Ja sam potpuno otvoren da sistematizacija bude prilagođena prema svim zaposlenima, da svima odgovara. Za to sam da sarađujemo, ali mislim da ovo nije rješenje. Ovaj zaključak je put ka razvlašćenju gradonačelnika. Sada se pokušava predstaviti da sam ja zaposlio prekomjeran broj radnika, a zatekao sam 788 zaposlenih – kazao je gradonačelnik.

Skupština je usvojila i listu stručnjaka za imenovanje konkursnih komisija za popunu upražnjenih radnih mjesta u Gradskoj upravi, a usvojen je i prijedlog rješenja o imenovanju i ovlaštenju odbornika Skupštine grada za zaključivanje brakova.

Skupština grada je danas konstatovala dodjelu mandata odbornicima Draganu Milanoviću (PDP) i Darku Miloševiću (SPS).

Preuzeto sa: Grad Banja Luka