Stipendije

Objavljena preliminarna rang-lista stipendista prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Republici Srpskoj

​Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske objavilo je juče (petak, 29.01.2021. godne) preliminarnu rang-listu stipendista, prema kojoj će biti dodijeljena 981 stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Republici Srpskoj.

Budžetom Republike Srpske planirano je 2.000.000 KM za stipendiranje studenata studija u Republici Srpskoj. Stipendija iznosi 2000 KM po studentu i isplaćuje se u 10 mjesečnih rata.

Komisija za dodjelu stipendija predložila je da se uspješnim studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija dodijeli 640 stipendija, i to studentima prvog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama koje se finansiraju iz bidžeta 516 stipendija, studentima drugog ciklusa studija 71 stipendija i studentima trećeg ciklusa studija 18 stipendija. Studentima prvog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama koje se ne finansiraju iz budžeta, dodijeljeno je 35 stipendija.

Komisija za dodjelu stipendija predložila je da se u kategoriji ostalih studenata prvog ciklusa studija dodijeli 312 stipendija, studentima sa prebivalištem u izrazito nerazvijenim opštinama Republike Srpske prvog ciklusa studija 19 stipendija i studentima sa invaliditetom prvog, drugog i trećeg ciklusa studija, koji ostvaruju pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica, 10 stipendija.

Prigovor na preliminarnu rang-listu stipendista, studenti mogu dostaviti u roku od osam dana od dana objavljivanja tj. do 08. februara ove godine.

Studenti koji su konkurisali za stipendiju Ministarstva i ispunjavaju uslove konkursa a dodijeljena im je stipendija iz drugog javnog izvora stipendiranja, imaju mogućnost da se opredijele za jednu stipendiju u roku od osam dana od dana objavljivanja preliminarne rang-liste. Ukoliko se student odluči za stipendiju Ministarstva, potrebno je da dostavi uvjerenje, rješenje ili potvrdu od drugog izvora stipendiranja (opštine), da se odriče te stipendije. Ukoliko Ministarstvo naknadno ustanovi da se student nije odrekao stipendije iz drugog javnog izvora stipendiranja, stipendija će mu biti obustavljena.

Na javni konkurs za dodjelu stipendija studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Republici Srpskoj, za 2020. godinu prijavio se 1.630 studenata. Uslove konkursa nije ispunilo 244 studenta, dok je njih 405 ispunilo uslove konkursa, ali su prilikom rangiranja ostali ispod crte.

Preuzeto sa: Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo