Događaji

Razgovaraonica: Društvene posljedice i neizvjesnost sa COVID -19

Skoro godinu dana naših života prilagodili smo novim uslovima uzrokovanim pojavom virusa korona, što je na naše društvo ostavilo vidljive posljedice. Tim povodom, u RAZGOVARAONICI koju organizuje Centar za razvoj “Alfa”, želimo pružiti podršku našim sugrađanima i obraditi oblasti koje su drastično uticale na naš svakodnevni život. Ovo je prilika da podijelimo svoja iskustva, mišljenja, strahove i borbe koje smo prošli ( i još uvijek prolazimo) u vanrednim okolnostima.

Mišljenje i stavovi naših sugrađana, nama kao ljudima pa i stručnim licima, od izuzetne je važnosti. Želimo znati kako se nosite sa borbom protiv ovog virisa, kako se snalazite i šta vam predstavlja najveću prepreku. Kako ( i da li) ostajete zdravi psihički i fizički, da li ste pobijedili strah ili još uvijek osjećate da vlada vama. Želimo znati kakva su vaša iskustva sa zdravstvenim sistemom ( bilo da ste prebolovali virus ili ne), šta vam je predstavljalo najveći problem, gdje je dolazilo do kočenja i šta biste vi uradili drugačije u organizacionom sistemu da imate priliku.

U intimnoj atmosferi prilagođenoj uslovima koji vladaju zbog pandemije virusa korona želimo razgovarati sa vama, želimo vas saslušati i biti vaš glasnogovornik u borbi za bolju stvarnost u našoj zajednici. U zavisnosti od odaziva i zainteresovanosti formiraćemo grupe od po desetoro ljudi kako bi dijalog bio što kvalitetniji.

Odlučili smo se za fizički susret sa vama jer je on prirodan (i poželjan) za naše bivstvo, jer ne smijemo zaboraviti šta znači prisustvo i podrška ljudskog bića i jer nijedan uređaj na svijetu ne može da prenese, pa ni podstakne, energiju koja se stvara prilikom susreta sa ljudima.

U toku našeg druženja pokušaćemo skupa dati odgovore na neka važna pitanja kada govorimo o društvenom djelovanju, tačnije skupa ćemo otkriti koja su društvena područja najosjetljivija na COVID – 19.

Okosnice naše razgovaraonice biće:

  • Socijalna distanca: Šta je uopšte socijalna dostanca (ne , nije ono što se provlači kroz medije), kako je uticala na naš život, kako nas je promijenila i koliku štetu nam je nanijela
  • Strah: Kako i zašto projektujemo strah, kada nastaje i kako ga držati pod kontrolom. Razagovaracemo o starhovima koje je pandemija virusa korona prouzrokovala i dovela do usijanja
  • Novi oblici društvenosti: Koje je to oblike društvenosti pandemija izrodila, a koje potisnula. Kako odsustvo jednih i prisustvo drugih pomijera perspektivu čovjekove socijalizacije i formira našu ličnost na drugačiji način.

Prijave možete izvršiti preko inboxa naše Facebook stranice ili preko e-maila centarzarazvojalfa@gmail.com.

Kao što smo već objasnili broj mjesta je ograničen pa svoje prijave pošaljite na vrijeme. Vidimo se 30. januara da skupa učinimo našu društvenu stvarnost funkcionalnijom i boljom!

Preuzeto sa: FB event