Vijesti

Otvoreno prihvatilište za djecu i mlade u Domu “Rada Vranješević”

Prihvatilište za djecu i mlade kojima je neophodan hitan kratkoročni smještaj otvoreno je danas u Domu za djecu i omladinu bez roditeljskog staranja “Rada Vranješević”.

“Ovo je nova usluga u Domu ‘Rada Vranješević’ u sistemu socijalne, porodične i dječje zaštite, namijenjena za djecu koja su žrtve porodičnog nasilja ili se nađu u skitnji, ali i drugim oblicima zanemarivanja”, rekao je Vladimir Kajkut, direktor Doma “Rada Vranješević”.

Prema njegovim riječima, trenutno imaju kapacitet za smještaj sedam korisnika, ali će ga vremenom proširivati ako bude postojala potreba za tim.

“Predviđeno je da djeca i mladi u prihvatilište mogu da budu smješteni nekoliko dana, a najduže do mjesec. Prostor je multifunkcionalan i moći će da se koristi i za druge usluge, predviđene planom transformacije Doma, kao što je dnevni centar za djecu s poteškoćama u razvoju”, rekao je Kajkut.

Usluga prihvatilišta za djecu u skitnji je planirana po ugledu na Centar za zaštitu odojčadi, djece i omladine “Zvečanska” iz Beograda.

“Trenutno u Domu imamo 76 korisnika svih uzrasta. Iza nas je izazovan period koji je obilježila pandemija virusa korona, koji smo uspješno premostili, jer je samo jedan štićenik tokom ljeta bio zaražen virusom korona. Uspjeli smo da zaštitimo svoju djecu”, rekao je Kajkut.

Vladimir Makarić, vršilac dužnosti pomoćnika ministra zdravlja i socijalne zaštite RS, istakao je značaj usluge prihvatilišta koja će značiti mnogo za Banjaluku, ali i za cijelu banjalučku regiju.

“Ova usluga će imati veliki značaj, jer je jedina na ovom području, a pokazala se potreba za njom u sistemu socijalne zaštite”, rekao je Makarić.

Krajem 2019. godine u sklopu Doma “Rada Vranješević” otvoren je vrtić “Tratinčica”, čiji je kapacitet 100 mjesta, i to 60 mališana vrtićkog i 40 jasličkog uzrasta.

Plan transformacije Doma, osim prihvatilišta, savjetovališta za porodice koje su u riziku od izdvajanja biološke djece i vrtića, obuhvata uvođenje još novih usluga socijalne zaštite – resursnog centra, dnevnog centra “Rastimo zajedno”, usluge “Predah”, te porodičnog saradnika i stanovanja uz podršku.

Preuzeto sa: nezavisne.com