Ministarstva

Povećati broj učenika na praktičnoj nastavi

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske mr Natalija Trivić održala je danas sastanak sa članovima Tripartitnog savjetodavnog vijeća u vezi sa kreiranjem upisnih politika za narednu školsku godinu, te unapređenjem praktične nastave u oblasti srednjeg obrazovanja i vaspitanja.

Ministar Natalija Trivić podsjetila je da je ovogodišnja upisna politika u srednje škole kreirana u skladu sa potrebama tržišta rada, te da su u taj proces bili uključeni partneri Ministarstva: Privredna komora Republike Srpske, Unija Udruženja poslodavaca, Zanatsko-preduzetnička komora i Zavod za zapošljavanje Republike Srpske.

„U septembru su stupile na snagu izmjene Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju kojima je jasnije definisana uloga Privredne komore Republike Srpske i definisano da učenici minimum 25 odsto praktične nastave treba da obave kod poslodavca kako bi stekli što više praktičnih znanja i vještina“, pojasnila je ministar Natalija Trivić.

Istakla je da će na ovaj način svršeni srednjoškolci biti konkurentniji na tržištu rada i osposobljeni za angažman kod poslodavca, ali i upis na fakultet, ako planiraju da nastave svoje školovanje.

„Uspješno je realizovan i program plaćene učeničke prakse kod poslodavca, koji je okupio oko 100 privrednika, koji su se uključili jer im je važno da u budućnosti obučavaju kadrove potrebne na nivou Republike ali i u lokalnim zajednicama u kojima djeluju“, rekla je ministar Natalija Trivić.
Navela je da će takav model saradnje sa poslovnom zajednicom biti nastavljen, jer je važno da imamo učenike koji kroz praktičnu nastavu stiču vještine i znanja kako bi bili osposobljeni za posao.

„U narednoj godini radićemo Strategiju razvoja obrazovanja od 2022 do 2030. godine u čiju izradu će biti uključena kompletna privreda. Takođe, snage ćemo usmjeriti i u smislu izdvajanja sredstava za kabinete praktične nastave jer moramo stvoriti adekvatne uslove da učenici u prvim razredima srednjih škola stiču određena praktična znanja“, navela je ministar Natalija Trivić.

Podsjetila je da je Vlada u ovoj godini stimulisala upis učenika u deficitarna zanimanja na nivou lokalnih zajednica mjesečnim stipendijama i plaćenim prevozom, te da je zahvaljujući ovoj mjeri upisano oko 600 đaka od oko 800, koliko je bilo planirano planom upisa.

Pozdravila je osnivanje regionalnih savjeta za obrazovanje u smislu kreiranja upisnih politika i navela da će se u narednoj godini raditi analiza modela organizacije osnovnih i srednjih škola kako bi bila sačinjena optimalna mreža srednjih škola u skladu sa potrebama privrede.

Predstavnik Privredne komore Republike Srpske i član Tripartitnog savjetodavnog vijeća Aleksandra Mihajlović Bjelić rekla je da je u skladu sa izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju Privredna komora dobila novu nadležnost, a to je obuka mentora u privrednim subjektima.

„Mentori su lica koja su zaposlena u privrednim subjektima i odgovorni su za spovođenje praktične nastave u skladu sa nastavnim planom i programom“, rekla je Bjelićeva.

Istakla je značaj i važnost uloge poslovnih subjekata u ovom procesu u smislu omogućavanja izvođenja praktične nastave. „Želimo, s jedne strane, da se posvećenost i želja za učenjem samih učenika stimuliše, a s druge strane, uključenost privrednih subjekata podigne na viši nivo“, rekla je Bjelićeva.

Istakla je da privredni subjekti trebaju uključenost u pružanje praktične nastave shvate kao ulaganje u buduće kadrove.

„Privredna komora Republike Srpske svake godine radi analizu kadrova koji su potrebni privredi Republike Srpske i kao rezultat dobijamo da su potrebe privrede najviše usmjerene ka srednjim stručnim kadrovima“, rekla je Bjelićeva.

Predsjednik Unije Udruženja poslodavaca Republike Srpske i član Tripartitnog savjetodavnog vijeća Saša Trivić pozdravio je što su u toku ove godine doneseni standardi za sva privredna zanimanja te istakao da je zadatak u narednoj godini povećanje broja učenika na praktičnoj nastavi, formiranje lokalnih savjeta za obrazovanje i promocija zanimanja potrebnih privredi.

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske i član Tripartitnog savjetodavnog vijeća Jovica Bratić rekao je da je Ministarstvo prosvjete i kulture krenulo u ozbiljnu reformu i da je sada na zanatlijama i privrednicima da pokažu koliko mogu učestvovati.

„Najviše će probuditi interesovanje mladih ljudi za srednje stručne škole to koliko će brzo dobiti posao i kako će od toga posla živjeti“, rekao je Bratić.

Preuzeto sa: Ministarstvo prosvjete i kulture