Organizacije

Predstavljen portal za mlade preduzetnike

Danijel Petrović, direktor Fondacije AGORA i menadžer projekta „JA PREDUZETNIK“ rekao je da je osnovni cilj projekta da pruži cjelovitu podršku mladima na njihovom putu u pretvaranju biznis ideje u djelo.

Fondacija AGORA danas je održala konferenciju za medije povodom početka projekta „JA PREDUZETNIK“ koji relizuju sa UG „ADASTRA“ uz podršku Američke ambasade u Bosni i Hercegovini kroz BOLD program i Ministarstva porodice, omladine i sporta Repubike Srpske.

Konferenciji je prisustvovao Danijel Petrović, izvršnini direktor Fondacije AGORA, Rami Blair, zamjenik direktora kancelarije Američke ambasade u BiH u Banjoj Luci i Branka Malešević, pomoćnik ministra za omladinu u Vladi Republike Srpske.

Danijel Petrović, direktor Fondacije AGORA i menadžer projekta „JA PREDUZETNIK“ rekao je da je osnovni cilj projekta da pruži cjelovitu podršku mladima na njihovom putu u pretvaranju biznis ideje u djelo.

„Projekat ima za cilj da svaku mladu osobu, svakog preduzetnika u BiH i onoga koji će to tek postati podrži u izgradnji njihove karijere i izgradnji njihovih biznisa. Kroz projektne aktivnosti koje su planirane u narednih 8 mjeseci težićemo da postavimo nove standarde u izgradnji Start Up i preduzetničkog ekosistema Bosne i Hercegovine. Kroz 5 faza projekta 50 mladih lidera iz BiH imaće priliku da svoje biznis ideje unaprijede, a onih 20 najboljih da se bore za vrijedne nagrade koje će im biti odskočna daska u razvijanju njihovih biznisa“, naveo je Petrović koji se dodatno zahvalio svim partnerima na projektu.

Takođe, na konferenciji za medije, predstavljen je sajt www.japreduzetnik.com koji ima za cilj da informiše, edukuje i motiviše mlade preduzetnike u njihovim biznis idejama.

Američka ambasada podržala je ovaj projekat jer je u njimu uvidjela inovativno rješenje u pružanju podrške mladim liderima. Blair je istakao da Danijel utjelovljuje duh programa BOLD koji ima za cilj učešće mladih u cijelom društvu i izgradnju nove generacije mladih preduzetnika u BiH.

„Mladi su budućnost i po mom mišljenju njihov uspjeh uspjeh je svih građana. Bosna i Hercegovina ne može napredovati na svom euroatlanstkom putu bez nove generacije. S obzirom na to, ovaj projekat osvjetljava sve ono što je moguće u privredi. To je potrebno sada pošto sve više mladih odlučuje ići „trbuhom za kruhom“. Ja preduzetnik nudi odlične resurse svima koji su zainteresovani za preduzetništvo. Ovo nije samo mreža gdje mladii mogu podijeliti svoja iskustva, već sistem podrške u kome učestvuju uspješni i talentovani biznismeni.“ Rekao je Rami Blair, pomoćnik direktora kancelarije Američke ambasade BiH u Banjoj Luci.

Strateška i sistemska podrška za mlade uvijek je dolazila iz resornog ministarstva. Ovaj projekat jedan je od 13 projekata koje je podržalo Ministarstvo porodice, omladine i sporta, a koji za cilj imaju unapređenje zapošljivosti mladih.

„Vlada Republike Srpske preduzima niz koraka kako da podstakne zapošljavanje mladih i ali i da pruža podršku razvoju preduzetništva Republike Srpske. Postoji preduzetnički portal Republike Srpske, međutim do sada nije bilo nečeg prilagođenog isključivo mladima i zato mislim da je ova inovativna ideja izuzetno važna jer mladi ljudi često ne znaju gdje da se obrate, gdje da svoju ideju plarsiraju i na koji način da pokrenu svoj biznis. Stoga mislim da je ovo najbolji način mladima, čak i studentima da se na jednom mjestu upoznaju kako da stečena znanja primjene i na drugačiji način. Da ne traže posao kod poslodavca, već da pokrenu neku svoju ideju.
Napredak RS i cijele države je prvenstveno na mladima, nove inovativne ideje i rješenja mogu donijeti upravo mladi i treba ih podržati i ministarstvo će uvijek biti tu za njih. „ istakla je Branka Malešević, pomoćnik ministra za omladinu Republike Srpske, za medije.

U sklopu projekta planirano je i snimanje TV serijala o preduzetništvu, ali i program edukacije 50 mladih preduzetnika i finalno takmičenje za 20 najboljih polaznika programa.

Preuzeto sa: 6yka