Događaji

Konferencija “Zelena ekonomija u BiH 2020-mogućnosti i prepreke”

Četvrta po redu konferencija „Zelena ekonomija u BiH – mogućnosti i prepreke“ u organizaciji Fondacije Heinrich Böll održat će se 26. i 27. novembra 2020, u skladu sa situacijom, po prvi puta online.

ZA 26.11.2020.

REGISTRUJTE SE PUTEM LINKA: https://us02web.zoom.us/j/86754951434

ZA 27.11.2020.

REGISTRUJTE SE PUTEM LINKA: https://us02web.zoom.us/j/86744231033

Bez obzira na ogroman potencijal za rast i zapošljavanje zelena ekonomija, nikada do sada nije bila toliko u fokusu interesovanja kako javnosti, tako i donosioca odluka u BiH, kao zadnjih dana tijekom potpisivanja Zelene agende za Zapadni Balkan na regionalnom samitu u Sofiji.

Zelena agenda trebala bi podstaći rast privrede i, istovremeno, rješavanje nekih od povezanih izazova u oblastima okoliša i zdravlja, poput zagađenja zraka, te omogućiti ogroman potencijal za razvoj i otvaranje radnih mjesta. Neke od ključnih oblasti Zelene agende su obnovljivi izvori energije, odbacivanje uglja, upravljanje otpadom, kao i održivi sistem za opskrbu hranom i ruralna područja.

Cilj Konferencije je istražiti i naglasiti sve probleme, izazove, mogućnosti i šanse koje Bosna i Hercegovina ima u procesu energetske tranzicije, cirkularne ekonomije i ruralnog razvoja tijekom dva dana 26./27.11.

Devet panelista/ica iz privrede, politike i nevladinog sektora će prezentirati trenutnu situaciju i diskutirati o tome šta trebamo i možemo učiniti kada govorimo o zelenoj ekonomiji u BiH.

Za sve dodatne informacije molimo vas da kontaktirate Jasminku Bjelavac, jasminka.bjelavac@ba.boell.org.

Preuzeto sa: hocu.ba